main logo
863

Cazul fetiței de doi ani din Parcul Alunelul i-a alarmat pe bălțeni

Tragedia care s-a produs sâmbătă, 14 mai, într-un parc din capitală i-a determinat și pe locuitorii din Bălți să bată alarma.

Cazul fetiței de doi ani din Parcul Alunelul i-a alarmat pe bălțeniFoto: tvn.md

Oamenii se plâng că arborii bolnavi și uscați sunt un pericol pentru ei și copii lor și cer autorităților să intervină imediat, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.

Părinții care își duc copii la Grădinița „Spicușor, din regiunea Bălțiul Nou a orașului spun că arborii din curtea instituției nu au mai fost curățați de mult timp. Unele crengi stau să cadă în orice moment. Deși acum trei săptămâni s-au adresat administrației, dar și primarului, Nicolai Grigorișin, dar nimic nu s-a schimbat.

„Citind știrea despre ce s-a întâmplat la Chișinău, mi-e frică să las copilul aici. Vedem care este situația, copaci uscați. Este foarte strașnic.”

„Am fost personal la primărie, cu grupul de părinți, dar a trecut deja timp de atunci. Îmi este frică mie, ca matur, ce să mai spun de copii.”

„Doamne ferește, la așa ceva nici nu se poate de uitat. Când a fost adunare de părinți, din câte am înțeles, la întâlnirea cu Nicolai Grigorișin noi am ridicat întrebarea, de creangă și de pom că este uscat.”

Situația nu este mai bună nici în parcurile și curțile blocurilor de locuit. Bălțenii spun că întreprinderea municipală „Spații Verzi” trebuie să monitorizeze tot timpul starea copacilor din municipiu, pentru a nu pune în pericol viața locuitorilor.

„Spații verzi trebuie să aibă grijă de crengile uscate, toți copacii trebuie examinați, pentru că se va întâmpla vreun caz și doar atunci se vor pune pe treabă.”

„Cred că atunci când timpul de afară este urât, este mai bine să nu ne plimbăm prin parc cu copiii. Acest lucru se poate întâmpla nu doar în parcuri, dar oriunde.”

Directoarea instituției preșcolare a refuzat să vorbească cu jurnaliștii TV Nord, dar a confirmat că a sesizat administrația publică locală despre problemă. Primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin, a declarat că știe despre această problemă și se angajează să o rezolve în cel mai scurt timp.

Nicolai Grigorișin, primar de Bălți: „A fost dată indicația ca crengile uscate să fie evacuate, pentru că este vorba despre siguranța copiilor noștri, dar trebuie să verificăm dacă avem autorizația ecologiștilor, mi-ați spus acum și eu mă voi ocupă de asta.”

Inspectorii de mediu spun că pentru a tăia sau a curăța un copac este nevoie ca ei să emită o autorizație. Asta se întâmplă după ce o comisie iese la fața locului și se expune cu privire la starea arborelui.

Artiom Soroca, inspector de mediu: „Dacă arborele crește pe terenul administrației publice locale, persoana care a identificat pomul se adresează la Spații Verzi, ca să fie examinat arborele și se stabilește  dacă arborele prezintă pericol sau se află în stare avariată. Dumnealor perfectează un act fitosanitar și ei deja decid este nevoie defrișarea sau curățarea unor crengi. Numai după recepționarea autorizației de tăiere Î.M „Spații Verzi”  poate efectua lucrările de defrișare a arborelui.”

În cazul asociațiilor de locatari este nevoie de un act fitosanitar de la Institutul de cercetări silvice. După care, de asemenea este nevoie de adresarea la Agenția de mediu Nord. Când este vorba despre proprietatea privată, nu e nevoie de nicio autorizație, însă inspectorii de mediu trebuie să fie sesizați ca să identifice specia arborelui. Asta pentru a exclude defrișarea unui copac inclus în Cartea Roșie.

Amintim că sămbătă, 14 mai, o creangă s-a rupt de pe un copac din parcul „Alunelu” din Chișinău și a căzut peste un cărucior în care se afla o fetiță de doar 2 ani. Copilul a decedat la câteva ore la spital.  Luni, 16 mai Directorul „Spații Verzi” Chișinău a fost suspendat din funcție.

Primăria Chișinău a anunțat că va deschide o anchetă internă după acest caz. Potrivit municipalității, pentru acest parc, Întreprinderea Municipală Spații Verzi a a solicitat de la Agenția de Mediu, curățarea și defrișarea a 170 de arbori, Agenția însă a dat acceptul doar pentru curățarea și defrișarea a 70 de copaci.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării