main logo
815

Cazul Brăguță: Polițiștii, instruiți cum să lucreze cu persoanele cu tulburări mintale

După ce o persoană cu dereglări mintale a decedat în incinta unui penitenciar, 13 polițiști din patru inspectorate de poliție, unde activează poliția comunitară, vor fi instruiți cu privire la modul de acordare a asistenței necesare.

Polițiștii, instruiți cum să lucreze cu persoanele cu tulburări mintalePolițiștii instruiți cum să lucreze cu persoanele cu tulburări mintale

Astfel, polițiștii vor fi instruiţi pentru dezvoltarea abilităților în:

- Înţelegerea sistemică a persoanelor cu tulburări mintale în comunitate,

- Înţelegerea de bază a modelului actual de abordare a sănătăţii mintale,

- Înțelegerea de către polițiști ce este arderea profesională, cauze şi metode de prevenire.

„Sănătatea mintală şi lucrul cu categoria de persoane care prezintă unele devieri de comportament, face parte din acea abordare pro-activă a poliţiei orientate spre rezolvarea problemelor comunităţii. Astfel, trebuie să anticipăm posibile situaţii şi să prevenim asemenea fapte prin asigurarea unei intervenţii corecte sau acordării protecţiei necesare” a specificat Alexandru Pînzari, scrie unimedia.info.

Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă, pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Acesta a fost oprit de poliția de patrularea pentru depășire, ulterior între aceștia s-a produs o intercație, iar Braguța a fost arestat. 

Expertiza medico-legală a arătat că bărbatul a murit de bronhopneumonie purulentă bilaterală, iar leziunile corporale, fracturile și vânătăile provocate de bătăile pe care le-a suportat nu s-ar afla în legătură directă cu motivul decesului.

Cazul a fost mediatizat intens, iar opinia publică s-a revoltat față de tratamentul la care sunt supuse persoanele din închisori.

Mai mult, experții de la Promo-LEX susțin că probele demonstrează că polițiștii cunoșteau că Andrei Brăguță se afla la evidența medicului psihiatru. Cu toate acestea, el a fost plasat în celulă cu alți deținuți, care l-au maltratat, cu toate că regulile Comitetului pentru Prevenirea Torturii interzic acest lucru. Deși polițiștii au observat că starea sa de sănătate a deținutului se agravează, aceștia nu au întreprins careva măsuri concrete pentru a asigura integritatea fizică și psihică a persoanei. Din contra, ei au aprobat tacit comportamentul deținuților.

 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării