main logo
972

Cazul Braguța: 3 dosare, peste 20 de suspecți și un inculpat după gratii

La aproape trei ani de la moartea lui Andrei Braguța, bărbatul de 32 de ani decedat în august 2017 după ce a fost bătut cu cruzime în Izolatorul de detenție preventivă din Chișinău, doar un singur inculpat e după gratii.

Cazul Braguța: 3 dosare, peste 20 de suspecți și un inculpat după gratii

La aproape trei ani de la moartea lui Andrei Braguța, bărbatul de 32 de ani decedat în august 2017 după ce a fost bătut cu cruzime în Izolatorul de detenție preventivă din Chișinău, doar un singur inculpat își ispășește pedeapsa după gratii, transmite Știri.md cu referire la ZdG.

După moartea lui Braguța au fost pornite trei dosare penale, în care în calitate de învinuiți sunt peste 20 de persoane – polițiști, codeținuți cu Braguța, cât și personal medical.

În primul dosar sunt vizați 3 polițiști, dar și patru bărbați care erau deținuți în aceeași celulă cu Braguța. Aceștia sunt învinuiți de maltratare și rele tratamente.

În cel de-al doilea dosar figurează 13 polițiști, care au fost la serviciu în perioada în care victima s-a aflat în izolatorul de detenție. Aceștia sunt acuzați de tratament inuman.

În cel de-al treilea dosar sunt vizați medicii și personalul medical care nu i-ar fi acordat deținutului îngrijirile medicale necesare.

Moartea americanului de culoare George Floyd ca urmare a modului în care a fost maltratat de un ofiţer de poliţie a provocat proteste pe teritoriul SUA. R. Moldova are şi ea cazul său, care, deși diferit la prima vedere de cel din SUA, are mai multe similitudini.

Braguța a fost ucis în august 2017 în timp ce se afla în custodia poliției. De atunci, deși au trecut aproape trei ani, calea spre dreptate în acest dosar pare lungă.

Dosarul Braguța I de 7 luni se află pe masa magistraților de la Curtea de Apel

În primul dosar, Brăguța I, patru deținuți și doi polițiști și-au aflat sentințele în prima instanță.

Judecătoria Chișinău a condamnat un gardian și un deținut la patru și, respectiv, cinci ani de închisoare cu executare, alți trei foști deținuți și un gardian au fost condamnați cu suspendare, iar un gardian a fost achitat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării