main logo
4409

Caz ieșit din comun în Capitală: Două fete şi bunica lor, de negăsit

Caz ieșit din comun în Capitală. Două surori, de cinci și opt ani, sunt de negăsit de mai bine de o lună.

Caz ieșit din comun în Capitală: Două fete şi bunica lor, de negăsitColaj: știri.md

Fetele au ajuns sub tutela bunicii, la fel dispărută, după ce, acum 3 ani, au fost luate de la tatăl biologic, pentru că nu ar fi avut grijă de ele şi care mai este cercetat penal în 7 capete de acuzare, inclusiv pentru acțiuni cu caracter pervers, transmite Știri.md cu referire la Publica.md.

Fetele au rămas în grija tatălui în 2017, după ce mama lor a decedat. Până în 2019, ele au locuit doar cu bărbatul, care, potrivit autorităților publice locale, a neglijat obligațiile părintești.

"- Care a fost motivul ca fetițele să fie luate de la tată?

- În baza unei sesizări.

- De la cine ați primit sesizarea?

- De la Centrul pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane. Cererea a fost anonimă privind neglijarea din partea tatălui", a spus Nina Mihalache, șef interimar, Direcția pentru protecția copilului Botanica.

În baza probelor acumulate, Direcția pentru protecția copilului din sectorul Botanica a decis ca fetele să fie luate de la tată, fără ca acesta să fie decăzut din drepturile părintești. 

Inițial, copilele au fost plasate într-o instituție rezidențială, apoi tutela i-a fost acordată bunicii de pe linie maternă. Tatăl a atacat decizia în instanţă, iar acum o lună, Curtea Supremă de Justiție i-a dat câștig de cauză. La scurt timp, după hotărârea CSJ, bărbatul a sesizat Poliţia privind dispariţia celor două surori.

"Polițiștii au mers acasă la bunica unde se află copiii minori și locuiesc în prezent, dar nu au găsit-o în acel moment la domiciliu. Ce ține de întoarcerea minorilor tatălui biologic este de competența directă a reprezentanților Direcției pentru protecția copiilor a sectorului Botanica", a menţionat Natalia Stati, ofițer de presă la Poliția Capitalei.

De aproape o lună, nici Poliția, nici responsabilii de la Direcția pentru protecția copilului din sectorul Botanica nu dau de urmele bunicii şi ale celor două copile.

"- Ușa este închisă. Noi nu am putut să facem legătura până la moment.

- Nici la telefon nu răspunde? Nici copiii nu merg la școală?

- Din informațiile deținute, nu merg la școală", a spus Nina Mihalache, șef interimar, Direcția pentru protecția copilului Botanica.

Reprezentanţii Direcţiei spun că merg zilnic la casa bunicii celor două fete, dar uşa este încuiată. Și echipa noastră de filmare a trecut la adresa unde ar locui femeia cu cele două fete, dar nu am găsit pe nimeni acasă.

În tocul uşii am găsit însă o somaţie din partea executorului judecătoresc, prin care bunica era obligată ca, în data de 9 decembrie, să transmită fetele în tutela tatălui lor.

În acelaşi timp, procurorii spun că au trimis în instanţă dosarul cu cele șapte capete de acuzare pe numele tatălui celor două copile. Aceștia însă nu ne-au putut spune cine a sesizat presupuse încălcări din partea bărbatului.

"Articolul 175 sunt acțiuni perverse. 201 cu indicele doi sunt exercitarea necorespunzătoare a obligațiilor părintești. 217, aliniatul 2 este păstrarea substanțelor narcotice și 164 prim e răpirea minorului de către rudele apropiate. Ele au fost diferite, dar ulterior s-au conexat toate în instanța de judecată", a declarat Evghenia Luca, procuror de caz.

În cadrul audierilor, care au avut loc acum câteva luni, bănuitul nu și-a recunoscut vina. Procurorii ne-au spus că, anterior, au mai fost audiate fetele și bunica lor, dar au refuzat să ne ofere mai multe detalii, pentru a nu prejudicia ancheta.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării