main logo
985

Catolicii din Republica Moldova sărbătoresc astăzi Învierea Domnului

În acest an, Biserica Romano-Catolică sărbătorește Învierea Domnului în duminica de 21 aprilie.

Catolicii din Republica Moldova sărbătoresc astăzi Învierea Domnului

Ieri, creștinii catolici s-au aflat în Sâmbăta Sfântă, o zi a tăcerii, în care nu se oficiază nicio celebrare, pentru că „Cristos se află în mormânt”, toți fiind invitați să mediteze la pătimirea și moartea lui Isus, a precizat pentru IPN preotul Petru Ciobanu, cancelarul Curiei diecezane a Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău, transmite Știri.md.

Dieceza de Chișinău cuprinde 20 de parohii în mai multe localități din Republica Moldova, inclusiv trei parohii în Chișinău, cea mai cunoscută fiind Catedrala „Providența Divină”, aflată în centrul capitalei, unde se află și sediul Episcopiei.

La 21 aprilie, în ziua de Paști, Liturghia va fi celebrată cu mare solemnitate în parohiile romano-catolice, cu începere de la ora 09:00. La începutul Liturghiei, creștinii vor fi stropiți cu apa binecuvântată în noaptea precedentă, pentru a-și aminti Botezul. Lumânarea pascală va fi așezată lângă altar. În Catedrala „Providența Divină”, liturghiile de Paști vor avea loc: la 09:00 – în limba poloneză, la 10:30 – în limba rusă, fiind prezidată de episcopul de Chișinău Anton Coșa, și la 12:00 – în limba română.

În ajunul Învierii Domnului, într-o discuție cu reporterul IPN, Monseniorul Anton Coșa le-a împărtășit creștinilor gândurile sale: „Întrucât sărbătoarea Învierii Domnului ne oferă ocazia să ne adunăm la un loc cu cei dragi, aș dori să ajungă un gând de încurajare din partea mea, în calitate de păstor al comunităților romano-catolice din Dieceza de Chișinău, către toți creștinii catolici, dar și către acei oameni care încă îL caută pe Dumnezeu și nu L-au găsit. Căutându-L pe Dumnezeu, să-L găsească cât mai aproape tocmai în aceste momente de sărbătoare, care pot să însemne în același timp și gesturi concrete legate de caritate, deschiderea față de nevoile unor oameni din jur”.

„Fie ca sărbătoarea Învierii lui Cristos să ne apropie pe toți, nu doar pe creștinii catolici, pentru a găsi în această Lumină, pe care Isus ne-o dăruiește prin Învierea Sa, un far concret spre care să mergem împreună în înțelegere, armonie, în recunoașterea adevăratelor valori. Le doresc tuturor sărbători fericite și Hristos a Înviat!”, a mai spus Monseniorul Anton Coșa.

Potrivit episcopului, nu există statistici privind numărul exact al creștinilor catolici din Republica Moldova, dar acesta este estimat la peste 20 de mii de persoane, enoriași a 20 de parohii, inclusiv șase în regiunea transnistreană.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării