main logo
921

Câțiva deputați au mers în vizită la penitenciarul nr. 13

Deputații din comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică au efectuat, marți, o vizită la penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Câțiva deputați au mers în vizită la penitenciarul nr. 13Foto: agora.md

Aceștia au spus că administrația închisorii s-a pregătit și a început să zugrăvească pereții din subsolul instituției, acolo unde ar fi fost plasați anterior mai mulți deținuți, transmite Știri.md cu referire la Agora.

În cadrul acestei vizite, deputații au reușit să discute cu unul din membrii Platformei DA, Gheorghe Petic, ținut după gratii după ce a fost acuzat de viol.  

„Am avut întâlnire cu câțiva deținuți. Gheorghe Petic așteaptă să fie eliberat, cu atât mai mult, insistă că este nevinovat. Așteptăm ca o instanță transparentă și independentă să se pronunțe asupra acestui caz. 

Dl Pîntea, director penitenciarului, este plecat în concediu. Cred că a făcut-o în pripă, fiindcă știa că venim. Vom insista pe schimbarea atitudinii față de toți deținuții. 

Ne interesează în special deținuții aflați aici din motive politice, cum ar Gheorghe Petic, Sergiu Ciubotaru și alții”, a spus Chiril Moțpan.

Deputații au spus că administrația penitenciarului s-a pregătit pentru această vizită anunțată din timp.

„S-a deschis aleatoriu o cameră, unde se afla Valeriu Cucu, unul dintre foștii noștri camarazi din PMAN. El insistă că a fost reținut politic. 

Sunt lucruri pe care trebuie să le verificăm. Nu i-am vizitat nici pe Vlad Filat, nici pe Vladislav Platon, având în vedere că timpul este redus. 

Dacă condițiile ar fi acelea în care se află acum, ele sunt decente. Dar dl Petic și alți deținuți au fost mult timp maltratați și ținuți în condiții insalubre. 

În subsol acum, în regim de urgență, se fac reparații, se zugrăvesc pereții. De la căderea regimului s-a schimbat atitudinea”, a mai menționat Chiril Moțpan.

„Nu ne-am propus ca scop să vizităm un deținut sau altul. Ne-au interesat condițiile de detenție. Starea de azi la penitenciarul nr. 13 este foarte gravă. 

Ar trebui să venim cu alocarea surselor de la bugetul de stat pentru a face odată și odată ordine. Ceea ce ține de ofițerii care au admis abuzuri sau acte de tortură, trebuie de intervenit în regim de urgență, iar procurorii să-și facă meseria”, a declarat deputatul Grigore Novac.

Potrivit membrilor comisiei parlamentare, în prezent, penitenciarul este suprapopulat cu 900 de persoane. Deputații au spus că vor merge și la alte închisori din țară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării