main logo
433

Câți bani vor primi de la stat beneficiarii de protecţie internațională

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința din 18 iulie, cuantumul ajutorului bănesc acordat beneficiarilor de protecţie internațională în anul 2019 în mărime de 1046,25 de lei.

Câți bani vor primi de la stat beneficiarii de protecţie internaționalăFoto: stiri.md

Ajutorul respectiv este acordat în temeiul Legii privind azilul în Republica Moldova care prevede dreptul beneficiarilor de protecţie internaţională la ajutor bănesc, în limitele disponibilităţilor financiare ale statului, dacă, din motive obiective, aceştia sunt lipsiţi de mijloacele de existenţă. 

Potrivit legii respective, guvernul stabilește anual cuantumul ajutorului bănesc acordat beneficiarilor de protecţie internaţională, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Astfel, Republica Moldova tinde să urmeze bunele practici implementate la nivelul UE, unde, în funcţie de situaţia personală şi de avantajele specifice ale sistemului de securitate socială a fiecărui stat, beneficiarii de protecţie internaţională primesc anumite forme de ajutor financiar (alocaţii zilnice sau lunare, indemnizaţii de asistenţă socială, ş.a.). 

Mărimea ajutorului bănesc acordat beneficiarilor de protecţie internaţională constituie 15 % faţă de salariul mediu lunar pe economie. Salariul mediu lunar pe economie, prognozat pentru 2019, este în mărime de 6975 lei. 

Cererea de ajutor este examinată de autoritatea competentă pentru străini.

În ultimii opt ani, 144 beneficiari de protecție internațională au primit ajutor bănesc, în anii 2017 și 2018 doar câte două persoane au primit ajutor bănesc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării