main logo
524

Câți bani vor cheltui chișinăuienii pentru a-și îmbrăca copiii de școală

45% dintre chișinăuieni vor cheltui între o mie și trei mii de lei pentru a-și îmbrăca copiii de școală

Câți bani vor cheltui chișinăuienii pentru a-și îmbrăca copiii de școală

Aproape jumătate dintre familiile din Chișinău vor cheltui între o mie și trei mii de lei (50 - 150 euro) pentru a-și îmbrăca copiii de școală, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Totodată, pentru rechizite, practic fiecare al doilea chișinăuian este dispus să scoată din buzunare între 500 și 1000 de lei, potrivit unui sondaj publicat vineri, 16 august, de o companie de cercetare, informează MOLDPRES.

Sondajul relevă că 21% dintre chișinăuieni au în familie copii care vor merge la școală în luna septembrie. Aproape jumătate dintre aceștia au studii superioare, fiecare al treilea câștigă 10 și 15 mii de lei lunar, iar 51 la sută fac o muncă calificată. Șase din zece respondenți care-și pregătesc copiii pentru un nou an școlar sunt femei, de obicei, anume acestea se ocupă cel mai des de cumpărăturile pentru copii.

Nouă din zece locuitori ai capitalei planifică să cumpere ținute noi (haine, încălțăminte) copiilor care vor merge la școală în septembrie. Tot atâția vor cumpăra rechizite școlare. Cu un ghiozdan se vor înnoi copiii a 66% dintre respondenți, iar mai mult de jumătate vor cumpăra cadouri sau flori pentru profesori. Datele internaționale arată că și în SUA, în 2019, rechizitele școlare (94%) și hainele (92%) vor fi cumpărate în cea mai mare măsură în timpul pregătirilor de școală. Moldovenii au de gând să procure gadgeturi pentru școlarii din familie într-o proporție de 16 la sută.

45% dintre familiile din Chișinău vor cheltui între 1.000 și 3.000 de lei doar pentru a-și îmbrăca copiii de școală. Doi din zece vor folosi peste 4.000 de lei pentru hainele și încălțămintea copiilor, și doar 8 la sută – mai puțin de 1.000 de lei. Familiile cu venituri mai mari planifică să cheltuiască mai mult pentru ținute noi de școală – 35% dintre acei cu venituri între 10 și 15 mii de lei vor cheltui mai mult de 3.000 de lei cu această ocazie.

Pentru rechizitele școlare, chișinăuienii vor plăti între 500 și 1.000 de lei – așa au declarat 45% dintre respondenți. În același timp, cifrele de peste ocean spun că, în SUA, o familie planifică să cheltuiască mult mai mult decât moldovenii pentru a-și pregăti copiii de școală în acest an – în medie, 696 dolari, ceea ce este echivalent cu aproximativ 12.235 de lei.

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting, pe un eșantion de 951 de locuitori ai capitalei, cu vârsta de peste 18 ani și are o marjă de eroare de 3%. Datele au fost colectate în perioada iulie – august 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării