main logo
391

Câte tone de fructe a exportat Moldova peste hotare în acest an

A crescut cantitatea fructelor moldovenești care au fost comercializate piața externă în acest an, spun datele Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Câte tone de fructe a exportat Moldova peste hotare în acest an

Astfel, au fost exportate din recolta anului curent 70.600 de tone de mere, de trei ori mai mult decât în aceiași perioadă a anului trecut, transmite Știri.md cu referire la Telegraph.md.

O creștere semnificativă s-a înregistrat la exportul de prune în stare proaspătă, – 31.000 de tone, cu o mie de tone mai mult față de anul 2017. 

În stocuri se află încă aproximativ aceiași cantitate, care urmează a fi comercializată. Pentru prima dată, pe piețele din afara țării au fost comercializate 2.129 tone de vișine, 5.736 tone de piersici, 1.906 tone de caise – toate în stare proaspătă.

Pe lângă piața Rusiei, unde exportul a crescut de trei ori, mere moldovenești au fost livrate în România – 406 tone, față de doar 59 tone în anul trecut, Cazahstan -180 tone, față de 20 tone în 2017, pentru prima dată au fost livrate mere în Irak -60 de tone și 20 tone în Bangladeș.

Totodată au mai fost încheiate tratate cu Canada privind comercializarea prunelor în stare proaspătă. 

Pomicultorii având posibilitatea să exporte fructe în Canada de la 1 octombrie 2018. 

La fel, au fost finalizate negocierile cu India, o țară cu potențial enorm de consum a merelor. Primele zeci de tone de produse vor fi livrate în această îndepărtată țară în cel mai apropiat timp.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării