main logo
501

Câte persoane vor să devină judecători ai Curții Constituționale

Numărul candidaţilor care doresc să devină judecători ai Curţii Constituţionale a Moldovei a ajuns la 14.

Câte persoane vor să devină judecători ai Curții ConstituționaleFoto: stiri.md

Pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la lista anterioară cu nouă nume au fost adăugaţi încă cinci candidaţi, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag, printre ei se numără fosta judecătoare de la Curtea de Apel Chişinău, Domnica Manole, şi fosta judecătoare de la Curtea Supremă de Justiţie, Iulia Sîrcu.

Primii care şi-au înaintat candidatura la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale au fost fostul membru al CSM, doctorul în drept Teodor Cârnaţ, şi fostul viceministru al Justiţiei, Vladimir Grosu.

La 26 iunie 2019, întreaga componenţă a Curţii Constituţionale a demisionat. Judecătorul Veaceslav Zaporojan va fi preşedinte interimar al Curţii până la alegerea noii componenţe. 

Guvernul a aprobat Regulamentul de desfăşurare a concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţiile de judecător al Curţii Constituţionale. Concursul nu este prevăzut de lege, dar autorităţile au decis să-l desfăşoare pentru a avea transparenţă maximă. 

Potrivit legislaţiei în vigoare, Curtea Constituţională este formată din şase judecători, numiţi pe un mandat de şase ani. Doi dintre aceştia sunt numiţi de Parlament, doi - de Guvern şi alţi doi - de CSM.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării