main logo
574

Câte persoane cu forme ușoare de COVID-19 se află în tratament la domiciliu

7.978 de persoane cu forme ușoare de COVID-19 se află în tratament la domiciliu.

Câte persoane cu forme ușoare de COVID se află în tratament la domiciliuFoto: știri.md

Despre aceasta anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, transmite Știri.md.

Potrivit sursei citate, de la începutul pandemiei 67.958 persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus, iar 59.083 de persoane au finalizat tratamentul cu vindecare, iar 1.617 au decedat.

Amintim că, începând cu data de 10 aprilie, a fost dat start tratamentului la domiciliu pentru pacienții cu forme ușoare de COVID-19, în conformitate cu prevederile Protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie „Infecția cu coronavirus tip nou”.

Totodată, pe data de 25 august, au fost introduse noi prevederi în Protocolul provizoriu COVID-19.

Astfel, pacienții externați sau excluși din tratament la domiciliu nu vor sta în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, reieșind din faptul că potrivit evidențelor internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor, pacienții după suportarea infecției COVID-19 nu sunt contagioși și nu prezintă pericol epidemiologic după 10 zile de boală.

Externarea/excluderea din tratament la domiciliu a asimptomaticilor, se va realiza peste 10 zile de la efectuarea testului pozitiv, fără testare repetată pentru confirmare negativă. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Externarea persoanelor confirmate cu COVID-19 cu forme ușoare și medii  se va realiza cel puțin peste 10 zile de la apariția simptomelor și adițional 3 zile fără simptome, fără a fi testate la externare. 

Similar se va proceda și în cazul persoanelor confirmate cu COVID-19, cu forme ușoare ale bolii, aflate în tratament la domiciliu. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

De asemenea, au fost extinse categoriile de pacienții care pot fi plasați în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19, fără patologii concomitente și care dispun de condiții de autoizolare la domiciliu:

- persoane cu vârsta ≤ 65 ani;

- copii mai mari de 7 ani.

Știri.md reamintește că, începând cu 1 octombrie 2020, starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită în regiunile țării în care a fost stabilit gradul de alertă Cod Roșu. 

Totodată, autoritățile au prezentat restricțiile care rămân în vigoare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării