main logo
2889

Câte miliarde ar putea fi recuperate de la Victoriabank și fostul guvernator

Procurorii anticorupție au desfășurat pe 12 decembrie 2019, noi percheziții în dosarul devalizării sistemului bancar. În joc sunt câteva miliarde de lei, dispărute acum cinci ani.

Câte miliarde ar putea fi recuperate de la Victoriabank și DrăguțanuFoto: ntv.md

Perchezițiile au vizat 9 locații, la domiciliile persoanelor vizate – persoane care în trecut au fost factori de decizie la Victoriabank, precum și la un fost Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Dintre acestea, 8 persoane au fost recunoscute ca bănuite de escrocherie în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat, precum și de spălare de bani în interesul aceluiași grup, în proporții deosebit de mari.

În rezultatul perchezițiilor, oamenii legii au ridicat mijloace tehnice, înscrisuri, documente relevante cauzei, precum și mijloace bănești.

E vorba în primul rând de Dorin Drăguțanu, guvernator al BNM în perioada noiembrie 2009 - aprilie 2016, dar și de conducerea Victoriabank în frunte cu Natalia Politov-Cangaș și Corneliu Ghimpu.

„Pot confirma că au fost efectuate percheziții și au fost audiate persoane. Pot să vă mai spun că perchezițiile au avut loc în legătură cu o fază destul de importantă din furtul miliardului și vizează recuperarea unor sume în valoare de aproximativ 2 miliarde 200 de milioane de lei”, a declarat pentru Ziarul de Gardă procurorul Octavian Iachimovschi, șeful grupului de urmărire penală din dosarul penal privind frauda bancară.

Rolul Victoriabank în furtul miliardului

Amintim că Victoriabank, a fost principala instituție, care după ce pe 13 noiembrie 2014 a fost emisă prima garanție de către Guvernul Iurie Leancă, a început să "pompeze" parcă la comandă sute de milioane de lei în Banca de Economii și doar în câteva zile suma creditelor interbancare a urcat de la 90 de milioane de lei la 1,84 miliarde de lei, se arată în Raportul Kroll 1.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării