main logo
319

Câte grădinițe noi au fost deschise în Moldova în ultimii opt ani

Din anul 2010 și până în anul 2018 numărul grădinițelor din Republica Moldova a crescut cu 103 de instituții.

Câte grădinițe noi au fost deschise în Moldova în ultimii opt aniCâte grădinițe noi au fost deschise în Moldova în ultimii opt ani

Astfel, la finele anului 2018, în țară activau 1484 de instituții preșcolare, dintre care doar 15, private, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS), transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Cele mai multe grădinițe – 835 – au statut de creșă-grădiniță; 541 – grădinițe; 83 – școli-grădinițe; 23 – centre comunitare și două creșe. După destinație, s-au distins trei tipuri de instituții: 1.471 – cu destinație generală, cinci – sanatoriale și opt – speciale.

La sfârșitul anului 2018, în grădinițele din țară erau înscriși aproape 150 de mii de copii, numărul acestora fiind în creștere cu circa 15%, comparativ cu anul 2010. Din numărul total al copiilor care frecventau în acestă perioadă grădinițele, circa 48% erau copii din orașe, iar aproape 52% dintre ei erau băieți, arată datele BNS.

În distribuția pe vârste a copiilor înscriși în educația timpurie, se observă preponderența copiilor cu vârsta de patru ani – 23,0%. Ponderea copiilor de cinci ani este de 22,6%, de șase ani – 21,3%, iar de trei ani – 21,0%. Ponderea copiilor cu vârsta de până la doi ani (cuprinși cu educație antepreşcolară) reprezintă 10,9%, iar a copiilor în vârstă de șapte ani și peste – 1,2%.

Cea mai înaltă pondere a copiilor în vârstă de trei ani și peste din total copii cuprinși cu educație preșcolară s-a înregistrat în municipiul Chișinău – 91,1%, iar cea mai mică în UTA Găgăuzia – 86,4%.

În același timp, la o sută de locuri în instituțiile de educație timpurie din țară reveneau, în anul 2018, 85 de copii. Numărul mediu de copii la o sută de locuri în instituțiile din mediul urban a fost de o sută de persoane, iar în mediul rural – 75 de persoane. 

Cele mai înalte valori ale acestui indicator s-au înregistrat în mun. Bălți – 115 copii, mun. Chișinău – 103 de copii și UTA Găgăuzia – 101 de copii, iar cel mai puțin solicitate au fost grădinițele din raionul Leova, unde valoarea acestui indicator este de 48 copii la o sută de locuri.

Copii cu necesități speciale. Pentru copiii cu necesități speciale în țară funcționează opt instituții specializate cu 47 grupe. Totodată, în cadrul a cinci instituții cu destinație generală funcționează zece grupe cu destinație specială. Numărul copiilor cu necesități speciale din aceste instituții a fost de 888 persoane, în anul 2018, cu circa 25,8% mai puțin față de anul 2017. 

Majoritatea acestor copii fac parte din grupa de vârstă trei ani și peste și sunt cuprinși cu educație preșcolară (94,5%). Din total copii cu necesități speciale 41,8% sunt cu dereglări de vorbire, 22,1% – cu dereglări de vedere și 14,8% – cu dereglări de intelect, arată datele BNS.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării