main logo
3970

Câte formulare au fost completate în primele zile ale Recensământului

Directorul general al Biroului Naţional de Statistică (BNS), Oleg Cara, a anunțat că în primele patru zile ale Recensământului au fost completate 127.000 de formulare de către cetăţeni, iar datele au fost înregistrate pentru 65.000 de locuinţe.

Câte formulare au fost completate în primele zile ale RecensământuluiFoto: Știri.md/Arhivă

În cadrul unei conferințe de presă, Oleg Cara a declarat că Recensământul actual al populației include o serie de instrumente și metode moderne, inclusiv utilizarea unui sistem informativ geografic pentru determinarea locaţiei clădirilor, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.

Potrivit directorului BNS, un avantaj major al Recensământului din 2024 este utilizarea sa în format digital, ceea ce va face colectarea datelor mai eficientă şi va reduce timpul necesar pentru aceasta.

„În plus, formularele de Recensământ au fost elaborate şi sunt disponibile în limbile română, rusă, găgăuză, ucraineană, bulgară şi romă. Participarea la Recensământ este obligatorie, iar informaţiile furnizate sunt strict confidenţiale şi protejate de lege. Nu se pot colecta date demografice, sociale şi economice de calitate şi precise dacă fiecare cetăţean nu participă la Recensământ şi nu sunt înregistrate locuinţele şi construcţiile”, a subliniat Cara, îndemnând cetăţenii să fie responsabili şi să furnizeze date veridice despre ei şi despre proprietăţile lor.

Recensământul a început pe data de 8 aprilie şi va dura trei luni. Autorităţile intenţionează să utilizeze datele pentru formularea politicilor de dezvoltare economică şi socială a ţării în următorii ani.

Recensământul din R. Moldova se va desfășura în perioada 8 aprilie - 7 iulie și este al treilea proces de acest gen, care are loc după declararea Independenței țării.

De regulă, cercetarea este desfășurată o dată la 10 ani, iar în baza informațiilor colectate se stabilesc obiective pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.

Ulterior, mai multe întrebări din chestionarul prezentat cetățenilor în cadrul Recensământului populației și locuințelor au provocat nedumerire și indignare în rândul internauților, dar și critici ale unor politicieni.

La scurt timp, premierul Dorin Recean a venit cu o reacție și i-a îndemnat pe cetățeni să primească recenzorii și să le răspundă la acele întrebări.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării