main logo
1341

Câte automobile electrice sunt înregistrate în prezent în Republica Moldova

Numărul automobilelor electrice înmatriculate în Moldova a crescut de 4 ori în ultimul an: de la 54 la 250.

Câte automobile electrice sunt înregistrate în prezent în MoldovaFoto: PNUD Moldova

Despre aceasta anunță PNUD Moldova într-un comunicat de presă, transmite Știri.md.

În Moldova transportului îi revine 14% din totalul de gaze cu efect de seră. Aproape 1 million de autovehicule sunt înregistrate în Republica Moldova. 

83% din vehicule sunt mai vechi decât 11 ani (dintre care jumătate mai vechi de 20 de ani). Maşinile vechi sporesc nivelul de poluare al aerului şi afectează sănătatea oamenilor.

Maxim şi Tatiana Ciumaş sunt printre primii moldoveni ce şi-au cumpărat automobil electric. Atunci, numărai pe degete staţiile de încărcare a maşinilor electrice din Moldova. 

Acesta nu a fost un impediment, ei instalându-şi acasă propria staţie de încărcare. Deşi mai au o maşină cu motor cu propulsie internă, cel mai des se întâmplă să împartă doar maşina electrică.

„Maşina mea e prietenoasă mediului. Ea nu emite gaze de eșapament. Este modernă, silenţioasă şi confortabilă”, spune Maxim. 

„Economie, rapiditate, inovaţie, ecologie — acestea sunt argumentele ce m-au convins să dau prioritate unei maşini electrice”, spune Tatiana Ciumaş.

Potrivit PNUD Moldova, maşinile electrice reduc nivelul de poluare a aerului, de emisii de gaze cu efect de seră şi a consumului de produse petroliere în sectorul transporturilor. 

Automobilele electrice înregistrate în prezent în Republica Moldova reduc anual cu 500.000 kg volumul de emisii CO2.

Un studiu de piaţă elaborat de Proiectul „Oraşe verzi durabile”, finanţat de GEF şi implementat de PNUD prognozează că în anul 2025 în Moldova vor fi 13.000 de automobile electrice.

Totodată, PNUD Moldova menționează că 20 de noi staţii de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate de PNUD pe traseele urbane până la finele acestui an, alte 10 urmând a fi instalate în 2020. 

Foto: PNUD Moldova

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării