main logo
566

Cât plătește Primăria Ialoveni pentru serviciile RTEC

Troleibuzul care unește Capitala de orașul Ialoveni pare să nu fie chiar un cadou gratuit. Primăria Ialoveni achită lunar Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC) peste 50.000 de lei pentru acest serviciu. Asta pe lângă banii pe care regia îi obține din vânzarea biletelor.

Cât plătește Primăria Ialoveni pentru serviciile RTEC

Pentru acoperirea serviciilor de transport cu troleibuzul, din bugetul Primăriei Ialoveni s-au alocat 300.000 de lei. Banii au fost luați din bugetul pentru dezvoltarea drumurilor, transmite Știri.md cu referire la Agora.md

Potrivit consilierului raional Chiril Bînzari, alți 200.000 de lei vor fi oferiți din bugetul raional. 

„În fiecare lună din bugetul orașului Ialoveni se achită aproximativ 52.000 de lei către Regia Transport Electric pentru faptul că mergem cu troleibuzul. În caz că Primăria nu va mai avea bani, troleibuzele nu vor mai veni la Ialoveni”, a scris Bînzari pe Facebook. 

„Dacă propuneți să achite locuitorii costul real pentru ruta 36, noi nu vom compensa nimic, doar că urmează să explicați dvs acest lucru și să vă asumați răspunderea”, i-a replicat primarul de Ialoveni, Sergiu Armașu. 

Astfel, cei aproximativ jumătate de milion de lei ar trebui să le ajungă ialovenenilor pentru aproape 10 luni de călătorii cu troleibuzul. 

Contactat de AGORA, șeful RTEC, Dorin Ciornîi, a menționat că acești bani vin să acopere diferența dintre taxa pentru o călătorie și costul real al acesteia. 

„Regia Transport Electric este o întreprindere municipală. În raza teritoriului municipalității, Primăria Chișinău are semnat contract de prestări servicii cu RTEC. În baza acestui contract, Primăria alocă lunar bani întreprinderii sub formă de subsidii, adică acoperă diferența dintre taxa unei călătorii pe care o achită fiecare pasager și costul real care îl suportă întreprinderea. 

În municipiul Chișinău acesta constituie 3 lei și 60 de bani. Pentru ruta care circulă spre Ialoveni s-a stabilit un cost de 20 de lei și 90 de bani pentru un kilometru parcurs”, a declarat Ciornîi.

Șeful RTEC a mai adăugat că în cazul celorlalte rute deschise recent spre unele suburbii ale Capitalei nu se achită niciun cost suplimentar, întrucât acestea intră în jurisdicția municipalității. 

De menționat că taxa pentru o călătorie cu troleibuzul în Chișinău este de 2 lei. Călătorii din Ialoveni achită 4 lei pentru o ajunge de la Ialoveni la Chișinău (sau invers) și 2 lei în cazul în care călătoresc doar în raza unuia dintre cele două orașe.        

Amintim că ruta de troleibuz nr. 36, „or. Chișinău – or. Ialoveni” a fost lansată la 8 februarie 2019, în plină campanie electorală. Primarul de Ialoveni i-a adus atunci mulțumiri democratei Monica Babuc, candidata PDM pe circumscripția Ialoveni, care promisese acest lucru și la evenimentul său de lansare în campanie.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării