main logo
1087

Cât de periculoase sunt lifturile în perioada pandemiei și cum ne protejăm

Într-o perioadă când ni se cere să păstrăm distanța unii față de ceilalți, lifturile pierd din popularitate. Dar pot fi greu de evitat, mai ales pentru cei dintre noi care au “norocul” de a locui la etajele superioare.

Cât de periculoase sunt lifturile în perioada pandemiei de COVID-19

În situaţia actuală, locatarii din multe clădiri rezidențiale urmează noi măsuri de siguranță de când Organizația Mondială a Sănătăţii a declarat oficial pandemia de COVID-19, transmite Știri.md cu referire la Libertatea.ro.

Chiar și-așa, aceste zone prezintă un “risc ridicat”, explică Kevin Coombs, profesor de microbiologie medicală la Universitatea din Manitoba, SUA, “pur și simplu datorită densităţii populației”.

„În același timp, e ca o sabie cu două tăișuri – dacă ai un grup mare de oameni, dar nici unul dintre ei nu este infectat, nu are ce să se transmită”, adaugă acesta. “Riști, bineînțeles, să nu știi cine este și cine nu este infectat, pentru că nu toată lumea e testată. Cel mai bine e să fim precauți”, declară Kevin Coombs, profesor de microbiologie medicală la Universitatea din Manitoba, SUA.

Printre indicațiile Organizației Mondiale a Sănătății, numărul de utilizatori concomitenți ai unui lift ar trebui limitat la două până la patru persoane.

Guvernul local Toronto roagă cetățenii să păstreze distanța de doi metri între ei şi să nu folosească lifturile în grupuri mai mari de trei persoane.

Când trecem prin zone intens circulate precum lifturile, holurile sau camerele comune, ar trebui să ne folosim simțul practic, zice Dr. Isaac Bogoch, un specialist în boli infecțioase de la Spitalul Primar Toronto, Canada. Indicațiile privind numărul de pasageri sau persoane care pot folosi un lift sau o încăpere în același timp ajută, adaugă Bogoch, deși pot fi greu sau imposibil de implementat câteodată.

“Desigur, nu urmărim să fim perfecți aici – trebuie doar să fim foarte, foarte buni în majoritatea timpului, pentru că vom întâlni situații pe care pur și simplu nu le putem evita”, adaugă el. “Eu nu aș legifera numărul de oameni în lifturi. Aș spune: «hai să lucrăm cu cap». Dacă se deschid ușile și liftul e plin ochi, poate ar trebui să îl aștept pe următorul”, a spus Dr. Isaac Bogoch, specialist în boli infecțioase de la Spitalul Primar Toronto, Canada.

Atât ea, cât și Bogoch subliniază cât de important este să păstrăm o igienă corespunzătoare a mâinilor, mai ales în clădiri rezidențiale.

Complexele rezidențiale ori blocurile din zonele rezidențiale dense combină un număr mare de suprafețe cu care oamenii intră în contact direct și un flux mare de persoane, sporind șansele de răspândire a unei infecții. Un document publicat de Departamentul de Sănătate și Igienă Psihică din New York roagă ca proprietarii de clădiri rezidențiale să “acorde prioritate sporită curățării și dezinfectării suprafețelor atinse frecvent, precum clanțele, balustradele, butoanele din lifturi, și birourile de recepție”, printre altele.

Asociațiile de locatari pot restrânge accesul în zone comune, pot amâna întâlnirile (cum s-a întâmplat în blocul unde locuiesc eu), și pot instala recipiente cu dezinfectant pentru mâini, pentru a limita răspândirea virusului. Salt adaugă că e benefic și ca locatarii să semnaleze condițiile de igienă precară, dacă este cazul.

Prin concentrarea unui număr mare de oameni într-un număr limitat de căi de acces, clădirile rezidențiale reprezintă un mediu prielnic de răspândire a virusului. Scriind în Japan Times, jurnalista Faye Flam consideră că “ești mai în pericol în liftul comun decât afară”.

Din fericire, indiferent unde ne aflăm, măsurile pe care le putem lua pentru a ne proteja de virus sunt păstrarea distanței, păstrarea igienei mâinilor și menținerea lor departe de ochi, gură şi faţă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării