main logo
713

Cât de afectată va fi roada de cartofi în acest an

Temperaturile excesiv de ridicate şi seceta înregistrată în acest an în UE au dus la o scădere semnificativă a producţiei de cartofi.

Cât de afectată va fi roada de cartofi în acest an

În plus, dacă în luna iunie Comisia Europeană prognoza o scădere cu 6% a productivităţii, peste o lună au fost obligați să reducă aceste previziuni la 12%, relatează Știri.md cu referire la deschide.md.

Agrobiznes a solicitat opinia preşedintelui Asociaţiei producătorilor de cartofi din Moldova, Petru Iliev pentru a afla dacă aceste prognoze vor influența exportul de cartofi de la noi din țară.

„În anul curent, condiţiile climaterice nu au fost favorabile nu doar pentru cultura cartofului. Se prognozează o recoltă cu 15-20% mai mică. Cu părere de rău  producătorii de la noi din țară nu sunt susţinuţi de către stat şi în aceste condiții pentru a rezista devin concurenţi în loc să colaboreze. Evident, ei nu pot face faţă concurenţei externe, deoarece nu dispun de sisteme de irigare şi nici calitatea nu corespunde standardelor UE. Pe această piaţă putem avea acces doar cu cartofi timpurii, însă preţul este relativ mic. Nici realizarea cartofilor angro nu stimulează producătorii, costul fiind de doar 0,50-1 leu/kilogram. Cartofii produşi în Moldova dacă şi sunt exportaţi, atunci doar în ţările CSI. Exportăm, dar şi importăm cartofi din Olanda. De regulă, importăm cartofi pentru plantat”, a explicat Petru Iliev.


Amintim că, în acest an suprafaţa totală a plantaţiilor de cartof s-a redus de la 20 la 18 mii de hectare, comparativ cu anul trecut. Iar cele mai mari recolte au fost obţinute în raioanele Anenii Noi, Orhei, Ştefan Vodă şi Cahul, unde o bună parte din producători dispun de sisteme de irigare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării