main logo
1041

Casa-Muzeu Donici trece în gestiunea Ministerului Educației

Casa-Muzeu „Alexandru Donici” va fi transformată în filială a Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

Casa-Muzeu Donici trece în gestiunea Ministerului Educației

O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi, de Guvern, transmite Știri.md.

Astfel, instituția cu construcțiile accesorii și terenul aferent va fi transferat din gestiunea Consiliului comunal Donici în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 

Casa-muzeu „Alexandru Donici” din comuna Donici, r-nul Orhei, își are sediul în conacul care a aparţinut familiei fabulistului Alecu Donici, construit în a doua jumătate a secolului XVIII şi restaurat în a doua jumătate a secolului XX. 

Acesta este amplasat pe un teren cu o suprafață de 6.252 m2, dintre care suprafaţa expoziţională se extinde pe 118,9 m2.

Instituția deţine un potențial expozițional de importanță nu doar locală, dar și națională, alcătuit din lucrări de artă plastică, pictură, grafică, desen, artă decorativă, facsimiluri ale unor documente relevante despre viaţa şi activitatea familiei Donici, piese cu caracter etnografic, precum şi obiecte de mobilier.

Muzeul este vizitat anual de circa 18.000 vizitatori, iar specialiştii organizează circa 300 de ghidaje atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii străini. 

Prin proiectele sale educaţionale, culturale şi prin participarea la evenimentele cu caracter naţional şi internaţional organizate de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Casa-muzeu „Alexandru Donici” va contribui la dezvoltarea turismului în zonă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării