main logo
774

Cartea Nostalgia valorii, lansată la Teatrul Mihai Eminescu

O carte intitulată ”Nostalgia valorii”, semnată de regizorul român Alexa Visarion a fost lansată ieri la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”.

Cartea Nostalgia valorii, lansată la Teatrul Mihai Eminescu

Evenimentul s-a produs în cadrul celei de-a IV-a ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale românești, care se desfășoară în perioada 19-30 septembrie la Chișinău, relatează Știri.md cu referire la moldpres.

Volumul cuprinde 248 de pagini și este editat cu prilejul Centenarului Unirii, în amintirea regretatului actor și regizor Ion Ungureanu.

Alexa Visarion a menționat că aceasta este cea de-a cincea lucrare a sa. ”Cartea reprezintă o continuare a volumului precedent – ”Împotriva uitării” și este despre artiști, spectacole și spectatori. Eu am venit aici cu o chemare veche. În 1990, Ion Ungureanu mi-a spus că trebuie să ne întoarcem acasă. Iar casa noastră este cultura și limba română. Tocmai de aceea am dedicat această carte lui Ion Ungureanu”, a precizat Alexa Visarion.

La rândul său, criticul literar Victoria Fonari a afirmat că ”Nostalgia valorii”  este o lucrare și despre teatru, și  despre oameni, și despre spectatori, toate acestea fiind  văzute prin prisma textelor citite, montate și analizate din optica individualului. ”În această carte am descoperit și alte laturi regizorale, pe care le valorifică scenic. Autorul vine din școala celor trei mari dramaturgi: Shakespeare, Cehov și Caragiale. Are o predilecție pentru filosofie, citându-l pe Constantin Noica. Este un volum care valorifică creația mai multor cercetători între cuvânt și realitate”, a accentuat Victoria Fonari.

În același timp, directorul instituției, Petru Hadârcă a afirmat că  teatrul are mai mult adevăr decât viața. În context, criticul de artă Larisa Turea, secretar literar al Teatrului Național ”Mihai Eminescu” a subliniat că aceste două cărți ale lui Alexa Visarion, ”Nostalgia valorii” și ”Împotriva uitării”, definesc o strategie de viață – valoarea împotriva uitării.  ”Timp de trei luni, cât a montat spectacolul ”Carnavalul” după Ion Luca Caragiale în teatrul nostru, maestrul ne-a permis să-l răsfoim și să-l cunoaștem din interior. El ne-a dat o lecție de viață și de Caragiale. Această lucrare este o continuare a spectacolului ”Carnavalul”, a  constatat Larisa Turea.

Referindu-se la spectacolul ”Carnavalul”, criticul literar Maria Șleahtițchi  a remarcat că felul în care regizorul a montat această reprezentație, ne face să ne întoarcem la marile valori. ”Alexa Visarion este un intelectual cu mai multe deschideri. În acest spectacol el a redat fața tragicului din opera lui Caragiale”, a mai spus Maria Șleahtițchi.

Regizorul de teatru și film, scenaristul și profesorul universitar Alexa Visarion s-a născut la 11 septembrie 1947 în comuna Bălușeni, județul Botoșani, România. În 1971, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I. L. Caragiale” din București. A montat în țară și în străinătate peste 100 de spectacole, cu precădere din dramaturgia lui I. L. Caragiale, A. P. Cehov, W. Shakespeare sau E. O’Neill. Este autorul unor filme artistice care au marcat istoria cinematografiei românești, între care „Înainte de tăcere” (1978), „Înghițitorul de săbii” (1981), „Năpasta” (1982), „Luna Verde” (2008), „Ana” (2014). I-au fost acordate numeroase premii și distincții, printre care Premiul Academiei Române pentru întreaga creație teatrală și cinematografică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării