main logo
778

Carnetele de muncă, scoase din circuit. Când trebuie prezentate la CNAS

Carnetele de muncă ale angajaţilor vor fi scanate de Casa Naţională pentru Asigurări Sociale.

Carnetele de muncă, scoase din circuit. Când trebuie prezentate la CNAS

În acest mod, autoritatea planifică să-și completeze baza de date cu informații privind stagiul de muncă al cetăţenilor. Începând din iunie şi până în decembrie, carnetele vor fi prezentate la oficiul CNAS de către angajatori, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

„Specialiştii CNAS vor efectua citirea informației scanate şi înscrierea în conturile personale ale asiguraților", a spus Ludmila Repcinchi, şef de direcţie, CNAS.

După scanare, carnetele vor fi restituite angajaţilor. Şi persoanele neangajate în câmpul muncii pot solicita scanarea carnetelor de muncă, dar nu sunt obligate să o facă. 

„La etapa prezentării carnetelor se face un document de primire - predare. Evident, va servi drept temei pentru stabilirea pensiilor în continuare", a spus Clara Sorocean, șefa direcției evidență, CNAS.

Conducătorii oficiilor teritoriale ale CNAS sunt instruiţi în acest sens. Ei salută iniţiativa.

„Este voluminos procesul, deoarece sunt foarte multe carnete de muncă", a spus Vladislav Bodrug, şef al oficiului teritorial CNAS Briceni.

„Este un punct foarte bine determinat, fiecare îşi cunoaşte un cod al său prin intermediul căruia poate afla totdeauna care este situaţia dânsului. Excluderea birocraţiei este un pas pentru a asigura o calitate, o calitate în toate domeniile", a spus Nelly Berezovschi, director Liceul "Mihau Viteazul".

În cazul în care carnetul de muncă a fost pierdut sau deteriorat, beneficiarul de pensii trebuie să prezinte alte documente confirmative, cum ar fi ordinul de angajare și de eliberare în cadrul instituției în care a lucrat. Carnetele de muncă vor fi retrase din circulație din ianuarie 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării