main logo
366

Carențe de transparență în activitatea administrației publice locale

Autoritățile publice locale de nivelul II asigură un nivel scăzut al transparenței procesului de achiziții, aceasta rezumându-se la publicarea planurilor de achiziție.

Carențe de transparență în activitatea administrației publice localeFoto: mogu.ro

Acestea nu publică pe paginile web oficiale dările de seamă privind achizițiile publice de valoare mică și, respectiv, rapoartele trimestriale, semestriale și anuale privind monitorizarea executării contractelor de achiziție publică. Constatările se regăsesc într-o monitorizare prezentată miercuri, 19 iunie, de către Asociația Promo-LEX, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Obiectul monitorizării au fost consiliile raionale, consiliile municipale (Bălți și Chișinău), Adunarea Populară a Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia (UTAG). De asemenea, este vorba despre autorități executive, cum ar fi președintele raionului, primarul general al municipiului Chișinău, primarul municipiului Bălți, guvernatorul UTAG.

Potrivit raportului, canalele online de comunicare continuă să fie cele mai solicitate de către cetățeni în intenția lor de a se informa despre activitatea autorităților publice locale, ba chiar s-a înregistrat o continuă creștere față de primul semestru 2018. În special este vorba despre rețelele sociale.

Promo-LEX constată regrese în ceea ce privește raporturile dintre autoritățile APL și solicitanții de informație cu caracter oficial, deoarece s-a majorat numărul de cazuri de furnizare a răspunsurilor cu încălcarea termenelor legale, față de primul semestru al anului 2018, de la șase la nouă cazuri.

Experții constată o stare moderat pozitivă la compartimentul transparența concursurilor pentru ocuparea funcției publice. Autoritățile APL care au indicat organizarea concursurilor au respectat în mare parte condițiile de publicare a acestora prin plasarea anunțului și a condițiilor pe pagina web și în mass-media. 

Pe parcursul anului 2018, Promo-LEX a constatat o implicare redusă a cetățenilor în procesul de elaborare a bugetelor locale. Doar 44 din cei 97 respondenți din rândul cetățenilor au declarat că au participat la consultarea publică a proiectului bugetului UAT pentru anul curent. În opinia experților, deși este în creștere față de anul trecut, acesta este în continuare este un rezultat nesemnificativ, mai ales în condițiile în care din rândul părților interesate fac parte nu doar asociații obștești și de mass-media, ci și agenți economici.

Monitorizarea transparenței procesului decizional al APL-urilor de nivelul II și UTA Găgăuzia a fost realizată în perioada 1 iulie -31 decembrie 2018.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării