main logo
1716

Care sunt principalele destinaţii pentru azil în UE ale moldovenilor

În prima jumătate a acestui an, moldovenii au depus 2.150 de cereri de azil în statele UE, din care 1.480 au fost pentru prima dată. Circa 83% din cererile de azi ale moldovenilor depuse în statele UE au fost în Germania şi Franţa, arată date ale Eurostat.

Care sunt principalele destinaţii pentru azil în UE ale moldovenilorFoto: anticorupție.md

Peste o sută de mii de persoane au aplicat pentru prima dată cereri de azil în țările UE în al doilea trimestru al anului, dublu față de perioada similară din 2020, şi cu 9% mai mult în comparaţie cu primul trimestru, arată date făcute publice de Eurostat, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Mai exact, 103.895 de persoane au depus prima dată o cerere de azil într-o țară UE, în perioada aprilie-iunie 2021, față de 48.370 – în aprilie-iunie 2020. Cu toate acestea, numărul cererilor este încă sub nivelurile pre-pandemice, observate în trimestrul 2 din 2019 - în scădere cu 28%. 

Mai puţin de un procent sunt cereri ale moldovenilor

Din totalul celor peste o sută de mii, în al doilea trimestru al anului 2021, sirienii au fost cel mai mare grup de persoane care solicită azil (20.640 de solicitanți pentru prima dată). Au fost urmați de afgani (13.860) și pakistanezi (4.430).

Toate cele trei cetățenii au înregistrat o creștere, în comparație cu perioadele anterioare.

Cetățenii acestor țări au reprezentat peste o treime (37%) din toți solicitanții de azil pentru prima dată în trimestrul II 2021.

Cele mai multe solicitări de azil au fost înregistrate în Germania (29.545), urmate de Franța (22.015) și Spania (12.335), state responsabile pentru 61% din cerere.

În al doilea trimestru al anului 2021, au existat și 13.805 de solicitanți ulteriori (persoane care au solicitat azil, după ce a fost luată o decizie cu privire la o cerere anterioară). Acestea au scăzut cu 51%, în comparație cu trimestrul I1 2021 (28 150 de solicitanți ulteriori).

Datele Eurostat arată că numărul moldovenilor ce solicită azil în statele UE, la fel, a crescut, dar reprezintă mai puţin de un procent din numărul total.

Germania şi Franţa, preferate de moldoveni

Astfel, în perioada aprilie-iunie, din acest an 780 de moldoveni au depus prima dată o cerere de azil într-o țară UE. Numărul acestora este în creştere de trei ori şi ceva comparativ cu aceeaşi perioadă similară din 2020, dar încă este departe de cele din perioada prepandemică.

Potrivit Eurostat, în prima jumătate a acestui an în total în statele UE au fost înregistrate 2.150 de cereri de azil din partea cetăţenilor Republicii Moldova.

Aproape jumătate (46,7%) au fost depuse în Germania, 36,3% - în Franţa şi aproximativ opt procente în Belgia. Astfel, pe seama celor trei ţări au revenit 91% din cereri de azil depuse de moldoveni.

De altfel, în ultimii cinci ani circa 80% din toate cererile de azi ale moldovenilor au fost depuse în Germania şi Franţa.  

În august, presa din Germania a relatat că autoritățile germane sunt îngrijorate de un număr din ce în ce mai mare de cereri de azil în Germania din partea cetățenilor moldoveni.

Se constata că Republica Moldova a ajuns pe locul cinci la numărul de astfel de solicitări după Siria, Afganistan, Turcia și Irak.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării