main logo
4382

Carburanții se scumpesc. Expert: Adaos comercial record în istoria țării

Carburanții s-au scumpit, la sfârșit de an. Benzina și motorina costa acum mai mult, cu aproximativ 60 de bani, iar gazul - cu 40 de bani.

Carburanții se scumpesc. Expert: Adaos comercial record în istoria țăriiFoto: știri.md

Experții susțin că majorarea prețului ar putea fi o consecință a scumpirii petrolului pe piața internațională, transmite Știri.md cu referire la jurnaltv.md.

Adaosul companiilor petroliere va fi de peste trei lei 50 de bani pentru un litru, ceea ce nu s-a înregistrat vreodată în Republica Moldova.

Veaceslav Ioniță, expert economic: "Ultima dată am avut un preț mai mic ca acum doar în 2010, dar dacă luăm din prețul de vânzare și scoatem din prețurile de import și plus toate impozitele, observăm că adaosul pe care îl operează petroliștii în acest an este în medie cu 70 de bani mai mare decât a fost în ultimii șase ani de zile.

Altfel spus, petroliștii ar fi putut să scade prețul și mai mult, dar ei s-au gândit că noi ne vom bucura de acei trei lei cu cât au scăzut ei prețul și nu vom mai insista pe încă 70 de bani."

Potrivit lui Ioniță, scumpirile recente nu erau atât de necesare.

Veaceslav Ioniță, expert economic: "Dacă la noi ar fi lucrat ANRE-ul, dacă la noi în general țara aceasta nu ar fi fost cu capul în jos, atunci, noi am fi beneficiat de prețuri mai bune la produsele petroliere.

Eu cred că Consiliul Concurenței și ANRE-ul ar trebui să ne răspundă la întrebarea: din ce cauză companiile petroliere în acest an au cel mai mare adaos comercial din toată istoria Republicii Moldova."

Prețul la combustibil s-a scumpit la sfârșitul săptămânii trecute.

Astfel, potrivit ultimelor date, un litru de benzină A95 a ajuns să coste 16,08 lei, față de 15,45 de lei. Motorina la fel a crescut de la 13,05 la 13,69 de lei per litru.

Iar gazul lichefiat a ajuns să coste 9 lei și 32 de bani. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, adaosul companiilor petroliere va constitui 3,53 lei/litru.

O cifră care nu a fost înregistrată niciodată în istoria Republicii Moldova.

Prețul la combustibil a scăzut în primăvara acestui an, când a început pandemia COVID-19.

În aprilie, un litru de benzină a ajuns să coste în jur de 10 lei si 17 bani, cel de motorina – 9,27 lei, iar prețul la gaz era de aproximativ 8 lei.

Totodată, din martie 2019, petroliștii stabilesc singuri prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10 procente.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării