main logo
2482

Cântărețul de muzică populară Nicolae Glib împlinește 70 de ani

Interpretul de muzică populară Nicolae Glib, Artist al Poporului, laureat al Premiului Național, deținător al Ordinului Republicii, a împlinit astăzi 70 de ani.

Cântărețul de muzică populară Nicolae Glib împlinește 70 de aniCântărețul de muzică populară Nicolae Glib împlinește 70 de ani

S-a născut la 10 mai 1949, în satul Pepeni, raionul Sângerei. În anii 1967-1971, a studiat la Şcoala medie de muzică „Ștefan Neaga” şi în 1975-1980 - la Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

În anii 1969-1972, a fost solist în orchestra  Ansamblului de dansuri şi muzică populară „Joc”, dirijată pe atunci de Vladimir Rotaru, apoi de Vasile Goia.

În perioada 1972-1985 a fost solist în Orchestra de muzică populară ”Folclor” a Radioteleviziunii din Chișinău, unde a lansat sute de cântece, care au devenit șlagăre. Tot la „Folclor” a apărut duetul Nicolae Glib - Valentina Cojocaru, care au dat viaţă unor cântece, ce s-au menţinut în topul preferinţelor mai mulți ani. În anii 1985-1996, a fost solist în Orchestra de muzică populară ”Lăutarii”. De-a lungul anilor a colaborat cu Orchestra de muzică populară ”Mugurel” și cu alte formații de muzică populară.

A cântat în ansamblu cu Valentina Cojocaru, Dumitru Blajinu, Ignat Bratu, Constantin Baranovschi, Leonid Moșanu, Serghei Creţu, Sergiu Cuciuc, Nicolae Botgros, Vladimir Sârbu, Dumitru Gheorghiţă, Ion Cărai, Boris Rudenco etc. În prezent, cântă în duet cu feciorul său, Isidor Glib.

Nicolae Glib este interpretul cântecelor ”Sunt fecior de harnic neam”, ”Hai prieteni, la mulți ani”, ”Nașule”, ”În Moldova-s multe sate”, ”Doar o viață are omul”, ”Frunză verde fir lalea”, ”Miresuica mea”, ”Să vă spun ce s-a-ntâmplat”, ”Am fost pe la mine-n sat” etc.

În 1978, Nicolae Glib a fost distins cu titlul onorific Artist Emerit, în 1990 – cu titlul Artist al Poporului, în 1993 - cu Medalia ”Meritul Civic”, în 1996 – cu Ordinul ”Gloria Muncii” și în 2010 – cu Ordinul Republicii. În 2016, lui Nicolae Glib i s-a acordat Premiul Național pentru excelență în carieră sa muzicală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării