main logo
445

Cantaragiu: Ucraina vrea să mai instaleze 3 turbine la Nistru

Ucraina vrea să mai instaleze trei turbine la complexul hidroenergetic Dnestrovsk.

Cantaragiu: Ucraina vrea să mai instaleze 3 turbine la NistruFoto: europalibera.org

Despre aceasta a comunicat Iuliana Cantaragiu, expertă a asociației obștești „Centrul Național de Mediu”, membră din partea societății civile a Comisiei bilaterale moldo-ucrainene privind protecția și utilizarea durabilă a fluviului Nistru în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit expertei, extinderea Hidrocentralei Novodnestrosk pe Nistru trebuie să ne alarmeze, deoarece este un risc social și economic.

„Este un risc social și economic, nemaivorbind de faptul că suferă foarte mult ecosistemele acvatice astăzi, în realitate suferă foarte mult iarăși ecosistemele din zona Ramsar (Nistrul de Jos). Chiar în zile acestea este o expediție pe Nistru care evaluează acel impact al funcționării Hidrocentralei de la Novodnestrosk asupra Nistrului în partea inferioară a hidrocentralei, adică cea care se află pe teritoriul Republicii Moldova. Grație susținerii pe care ne-o acordă Guvernul Suediei, se elaborează, este în proces de evaluare acum un studiu de evaluare a impactului acestui complex hidroenergetic nistrean asupra aspectelor de mediu economice și sociale ale Republicii Moldova. 

Acest document trebuie să servească drept bază, o argumentare științifică în negocierile noastre cu Ucraina privind funcționarea acestui complex hidroenergetic, regulamentul privind funcționarea complexului hidroenergetic pe care Ucraina vrea ca noi să-l aprobăm împreună în cadrul comisiei. 

De asemenea, acest studiu trebuie să servească drept bază în negocierile Acordului privind funcționarea complexului hidroenergetic nistrean, care se află în proces de negociere deja de 10 ani de zile. Și lucru care a fost stopat sau, așa, tărăgănat datorită iarăși intervenției societății civile, fiindcă era o situație în 2017 când se știa că a fost o înțelegere între guvernul precedent, între domnii Vlad Plahotniuc și Petro Poroșenko pentru a fi semnat în regim de urgență acel acord, întrucât era vorba de anumite beneficii financiare la mijloc. Dar datorită intervenției și presiunilor exercitate, noi am reușit, cel puțin, să tărăgănăm procesul, astfel ca Guvernul Republicii Moldova să nu semneze în mod pripit ceva ce ar putut să aducă un impact devastator asupra societății în următoarea perioadă,” a declarat Iuliana Cantaragiu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării