main logo
575

Candidații la funcția de membru CSM și CSP vor trece testul integrității

Candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și cea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor vor trece un test al integrității.

Candidații la funcția de membru CSM și CSP vor trece testul integritățiiFoto: bizlaw.md

Este vorba despre controlul corespunderii averilor cu veniturile declarate. Evaluarea o va face o Comisie specială, în care vor intra și experți străini, transmite Știri.md cu referire la IPN.

O inițiativă în acest sens a fost prezentată de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă.

„După cum știți, ne aflăm la finalul mandatului actualului Consiliu Superior al Magistraturii și Consiliu Superior al Procurorilor. În cazul CSM, pe lângă finalizarea mandatului, după 1 aprilie 2022 vor intra în vigoare modificările la Constituție care, pe lângă alte elemente importante, schimbă componența și durata mandatelor membrilor CSM – de la 4 ani la 6 ani.

În același timp, Ministerul Justiției definitivează Conceptul de evaluare externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor. 

Este reforma ce are menirea să curețe sistemul de justiție de oameni compromiși și ineficienți”, explică Sergiu Litvinenco.

Proiectul inițiativei de verificare a integrității a fost expediat Comisiei de la Veneția pentru expertizare, iar luni acesta va fi publicat pe pagina web a Ministerului.

Dacă Comisia de la Veneția își va prezenta expertiza în luna decembrie, până la sfârșitul anului proiectul ar urma să fie aprobat de Parlament.

În perioada ianuarie-februarie vor fi create condițiile pentru funcționarea Comisiei de evaluare. În februarie-aprilie va avea loc evaluarea propriu-zisă.

„La concurs vor putea participa doar persoanele care au trecut de evaluarea integrității”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Potrivit ministrului, este important ca, în momentul când va începe evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor – mijlocul anului viitor – să fie deja instituții de autoadministrare asanate și cu mandate certe.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării