main logo
8106

Când vor fi gata rezultatele finale ale Recensământului. Ce urmează după

Recensământul propriu-zis, care se încheie la 7 iulie, este urmat de o perioadă de câteva săptămâni de post-recenzare. Aceasta ar fi una dintre modalitățile prin care responsabilii se asigură că nu vor fi omise persoane la colectarea datelor.

Când vor fi gata rezultatele finale ale Recensământului. Ce urmează dupăImagine simbol

Dincolo de toate procesele ulterioare, rezultatele finale ale recensământului vor putea fi aflate în luna decembrie a anului 2025. Declarația a fost făcută de directorul Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, în cadrul emisiunii Descifrat, transmite Știri.md.

Odată cu încheierea perioadei alocate pentru recensământ, 7 iulie curent, urmează o altă etapă, care presupune verificarea calității datelor în teren. Este vorba de o perioadă până la sfârșitul lunii iulie, spune pentru Agora.md directorul BNS, Oleg Cara.

Scopul acestui demers este pentru a nu existat persoane care au fost omise și nu au fost incluse în recensământ. În același timp, va fi verificată acuratețea datelor care sunt incluse în recensământ.

„Va fi o anchetă post-recenzare. Aceasta va fi realizată pe un eșantion de locuințe selectat. La aceste adrese se vor deplasa recenzorii pentru a colecta un set de indicatori de date care sunt în chestionarul de bază (...) Va fi în fond un eșantion de circa 1%”, declară Cara.

Ulterior, după această etapă, începe perioada de procesare a datelor. Potrivit directorului BNS, aceasta nu ar trebui să dureze mai mult de șase luni din momentul finalizării lucrărilor de recensământ.

„Datele preliminare ale recensământului vor fi până la sfârșitul anului curent, iar datele finale vor fi disponibile după 18 luni de la încheierea recensământului - în decembrie 2025”, susține directorul BNM.

Știri.md amintește că  Pe 8 aprilie a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până pe 7 iulie, circa 4.000 de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele.

Până în seara zilei de 11 aprilie au fost recenzate circa 65.000 de locuințe, iar în total 127.000 de persoane au completat chestionarul. Au fost și persoane care au refuzat să participe la recensământ, însă numărul lor nu este mare. Recenzorii au înregistrat și primele „provocări”, inclusiv la mânuirea dispozitivelor. Unii din ei au ajuns să-și abandoneze activitatea și au fost înlocuiți.

Recensământul este finanțat din bugetul de stat, dar și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în special Uniunea Europeană și UNFPA care oferă BNS suport tehnic și financiar. Valoarea totală a proiectului este de 2 milioane 75 de mii de EUR, dintre care 2 milioane sunt oferite de UE, iar 75.000 euro din partea UNFPA. Acesta este cel de-al 3-lea recensământ de la declararea independenței Republicii Moldova.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării