14 februarie, 14:53
230
1
Când va fi implementat sistemul informațional e-Parlament
14 februarie, 14:53
230
1

Secretarul General al Parlamentului, Adrian Albu, a susținut astăzi un briefing privind implementarea Sistemului informațional e-Parlament, inclusiv e-vot și a făcut precizări cu privire la procedura de achiziție a tabletelor PC pentru deputați.

Foto: moldpres.md

Adrian Albu a făcut o recapitulare a proiectului respectiv, informând că sistemul e-Parlament presupune mai multe etape, inclusiv: dezvoltarea și implementarea softului, gestionarea electronică a procesului legislativ, elaborarea unui nou site al Parlamentului și integrarea e-votului, pentru care este necesară procurarea tabletelor PC, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

 Acest sistem informațional va oferi posibilitatea transparentizării procesului de gestionare a materialelor și documentelor legislative, în format electronic. ”Astfel, vom deveni, mai performanți, mai economi și mai prietenoși mediului”, a precizat oficialul.

În rezultatul licitației, câștigător și, respectiv, dezvoltator al softului, a devenit compania Nextsense, iar valoarea contractului este de 433.917 de dolari, dintre care suma oferită prin intermediul PNUD de către Guvernul Suediei este de peste 328 mii de dolari.

”Acum suntem la etapa privind procurarea tabletelor PC. Deoarece cumpărarea tabletelor nu intră în componenta grantului, iar încercările noastre insistente de a identifica un donator care să acopere cheltuielile legate de procurarea acestora nu s-au soldat, din păcate, cu succes, suntem nevoiți să găsim o altă soluție”, a menționat Albu.

Astfel, fără a extrage din bugetul de stat resurse suplimentare, Secretariatul a reușit identificarea mijloacelor în limita resurselor disponibile, inclusiv datorită unor economii considerabile – pe seama agentului termic, renunțării la sticle de plastic, instalării unor softuri mai ieftine.

Pe 12 noiembrie 2019 a avut loc o licitație deschisă privind achiziția tabletelor, termenul de livrare fiind stabilit pentru 24 decembrie 2019. Agentul economic, însă nu s-a încadrat și, ținând cont de garanția de execuție oferită de agentul economic, deschiderea și receptivitatea acestuia, s-a decis ca compania să nu fie inclusă în lista neagră, deoarece autoritatea contractantă nu a suportat un prejudiciu (cheltuieli suplimentare) și nu i-a fost afectată activitatea. ”Mai mult, tergiversarea s-a produs nu din cauza agentului câștigător, ci din cauza producătorului”, a spus Albu.

Secretarul General al Parlamentului a rugat deputații și presa să nu facă trimitere, în contextul acestui subiect, la oarecare ”interese de afaceri” ale conducerii Parlamentului. „Secretariatul este absolut independent în luarea deciziilor, iar nici un membru al grupului de lucru privind implementarea sistemului nu face parte din nici un partid. Este important să accentuez că tabletele urmează a fi procurate nu pentru deputați – acestea se procură pentru plen, și vor rămâne aici nu doar pentru Legislatura a X-a, dar și pentru legislaturile ce vor urma”, a subliniat Albu.

Secretarul General a reiterat că tabletele PC sunt necesare pentru buna gestionare a votării electronice și a procesului legislativ în ansamblu, ele vor permite noi economii pe seama hârtiei, scanerelor și tonerelor etc. ”Adevărații experți privesc acest proces în perspectivă și cunosc că peste 5-7 ani investițiile se vor recupera”, a conchis Albu.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter