main logo
390

Când va fi demarat concursul pentru fucția de procuror general al Moldovei

Ministerul Justiției va demara până la sfârșitul acestei săptămâni concursul pentru ocuparea funcției de procuror general al Republicii Moldova.

Când va fi demarat concursul pentru fucția de procuror generalFoto: diez.md

Anunțul a fost făcut de ministra Justiției, Olesea Stamate, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md

În cadrul prezentării Raportului de activitate pentru 100 de zile de mandat a Guvernului Sandu, ministra Justiției a punctat realizările privind reforma justiției și modificările operate la Legea cu privire la Procuratură, care prevede un nou mod de selectarea a procurorului general al Republicii Moldova. În context, Stamate a anunțat că Ministerul Justiției va demara concursul până la finele săptămânii curente.

Conform modificărilor operate la Legea cu privire la Procuratură, viitorul procuror general va fi ales în urma unei proceduri complexe, prin instituirea unui „filtru” la Ministerul Justiției.

Astfel, toți candidații pentru funcția de procuror general urmează să treacă o evaluare efectuată de o comisie instituită la Ministerul Justiției, din care vor face parte ministrul Justiției, un fost procuror sau judecător cu experiență de cel puțin 10 ani, un expert internațional, un expert sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile și un expert desemnat de președintele Parlamentului.

Potrivit proiectului, comisia de la minister va selecta „cel puțin doi candidați”, pe care îi va înainta Consiliului Superior al Procurorilor. CSP va selecta un singur candidat, pe care la rândul său îl va înainta președintelui, pentru numire.

CSP poate respinge anumiți candidați propuși de Ministerul Justiției, în baza unor motive concludente, la fel cum și președintele poate să respingă propunerea CSP-ului.

Candidații la funcția de procuror general pot fi persoane cu experiență juridică, care au activat timp de cel puțin 5 ani în calitate de procuror sau timp ce cel puțin 8 ani în calitate de avocat sau ofițer de urmărire penală.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării