main logo
446

Când se va da în exploatare noul punct de trecere a frontierei Palanca

Lucrările de reconstrucție a punctului comun de trecere Palanca se află în plină desfășurare, postul urmând a fi dat în exploatare până la sfârșitul anului curent, conform termenelor agreate.

Când se va da în exploatare noul punct de trecere a frontierei Palanca

Aceastea sunt concluziile vizitei de monitorizare a mersului lucrărilor de construcție 

desfășurate astăzi în șantier.

În acest punct, controlul călătorilor, al autoturismelor şi mărfurilor se va face o singură dată - pe teritoriul țării noastre, de vameșii și polițiștii de frontieră din Republicii Moldova. Astfel persoanele vor fi supuse unui singur filtru de control, iar timpul de așteptare se va reduce în jumătate. Totodată, datorită controlului comun la frontieră, infracţiunile vor putea fi depistate mai uşor, fiind diminuate considerabil și riscurile de corupție.

Se estimează că, după darea în exploatare a noului punct de trecere, vor crește semnificativ fluxurile de pasageri și de mărfuri. Asfel, dacă până acum aproximativ 600 mii de persoane traversau anual frontiera prin punctul Palanca, graţie noii construcții, numărul se va dubla. Totodată, va crește de cel puțin două ori și numărul vehiculelor care trec frontiera prin acest punct, ajungând până la circa 570 000.

Fiind prezent la vizita de monitorizare a lucrărilor de construcție Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a afirmat: „Noi, ca Guvern, ne dorim să le asigurăm cetățenilor noștri un trai mai bun, însă acest lucru nu este o noțiune abstractă, ci pornește de la lucruri foarte concrete. Vrem servicii moderne și eficiente pentru oameni, iar asta înseamnă ca aceștia să stea cât mai puțin la coadă sau în așteptarea unor proceduri efectuate de autorități. M-am bucurat să aud de la experți că după lansarea acestui punct de trecere a frontierei, timpul de așteptare în vamă se va reduce cu 20 la sută”.

Noua construcție va fi amplasată pe un teritoriu de 2,6 hectare și va include o clădire administrativă  modernă cu peste 30 de birouri pentru angajații  Serviciului Vamal și cei ai Poliției de Frontieră din cele două țări, spații special amenajate pentru controlul autoturismelor și camioanelor etc. Atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire sunt prevăzute câte 2 piste pentru autoturisme, câte 2 pentru autocamioane și câte una pentru autocare.

Construit în conformitate cu standardele internaționale, punctul de trecere va fi ajustat la necesitățile tuturor călătorilor, inclusiv ale persoanelor cu dizabilități, solicitanților de azil, antreprenorilor etc. De condiții mai bune se vor bucura și cei care traversează 

frontiera pe jos sau pe biciclete, pentru ei urmând să fie construit un post de control pietonal. Toate încăperile vor fi dotate cu echipament performant pentru efectuarea controlului la frontieră.

În intervenția sa, Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat: „Asistența acordată de Uniunea Europeană pentru construcția acestui punct de trecere a frontierei operat în comun va îmbunătăți punerea în aplicare a principiilor de gestionare integrată a frontierelor, în conformitate cu cele mai bune practici ale UE și va avea ca efect facilitarea comerțului, ceea ce va contribui la stabilizarea economică și dezvoltarea durabilă a regiunii. În același timp, cetățenii vor beneficia de condiții îmbunătățite de trecere a frontierei, conform standardelor europene”.

La rândul său, Dafina Gercheva, Coordonatoarea Rezidentă ONU și Reprezentanta Permanentă PNUD în Republica Moldova, a remarcat: „Scopul principal al proiectului este de a sprijini eforturile Republicii Moldova și Ucrainei în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, prevăzute în Agenda 2030, prin creșterea eficienței și transparenței procedurilor de control la frontieră. Introducerea ghișeului unic și 

îmbunătățirea procedurilor de trecere a frontierei vor accelera fluxul de pasageri și transport,  vor reduce riscurile de corupție și vor contribui la combaterea criminalității transfrontaliere. Noul punct de trecere va facilita, de asemenea, activitățile economice și comerțul, ceea ce contribuie în mod direct la reducerea sărăciei, creșterea economică și asigurarea durabilității”.

Până la darea în exploatare a noului punct de trecere, la Palanca activează un punct de trecere temporar, unde, începând cu data de 19 decembrie 2017, este aplicat controlul comun. Astfel, dacă în perioada 19 decembrie 2016 – 18 aprilie 2017 prin acest post au traversat frontiera 16.716 unități de transport, atunci în perioada 19 decembrie 2017 – 18 aprilie 2018, numărul traversărilor de unități de transport 

s-a majorat până la 58.453.

În cadrul declarațiilor de presă oferite, Directorul General al Serviciului vamal a subliniat funcționalitatea postului, instituit temporar, în condițiile unei reconstrucții din temelii. ”Chiar dacă fluxurile sunt în continuă creștere, noi reușim să le gestionăm datorită deciziei de amenaja un  post temporar și de a activa în comun, împreună 

cu colegii din Ucraina. S-a luat, în considerare, în primul rând, comoditatea și interesele cetățenilor. Actualmente, timpul mediu de așteptare în vamă, inclusiv în perioadele cu flux sporit, nu depășește 4-5 min per vehicul. La fel, se va proceda și în cazul căilor de acces. Lucrările de reconstrucție vor fi organizate în așa fel, încât să nu fie perturbată circulația pe perioada desfășurării acestora, evitându-se eventualele inconveniențe pentru cei care traversează hotarul.”, a menționat Vitalie Vrabie.

Bugetul proiectului de reconstrucție a PTF Palanca se cifrează la 5,56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de Uniunea Europeană, iar 1,06 mln euro – de Guvernul Republicii Moldova.

Actualmente, controlul comun este aplicat în șase puncte de trecere, toate fiind la frontieră cu Ucraina. Este vorba despre ”Criva-Mamalîga”, ”Larga-Kelmențî”, ”Briceni-Rossoșanî”,”Giurgiulești-Reni”, ”Cuciurgan-Pervomaisc” și ”Palanca-Maiaki-Udobnoe”.

De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a noului Acord interguvernamental între Republica Moldova și Ucraina, semnat 6 octombrie 2017, controlul comun va putea fi extins la toate punctele de trecere de la frontiera comună. Totodată, inaugurarea punctelor comune de trecere a frontierei se înscrie în Acordul de Asociere semnat între Moldova și Uniunea Europeană.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării