main logo
687

Când pastilele care trebuie să ne trateze, de fapt, ne fac mai mult rău

Intoxicațiile cu medicamente, un pericol constant pentru locuitorii din Moldova.

Când pastilele care trebuie să ne trateze, de fapt, ne fac mai mult răuFoto: realitatea.net

Potrivit specialiștilor, timp de opt ani, cele mai multe cazuri de intoxicații înregistrate sunt cele cu medicamente, unele soldându-se cu decese, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Iar în ultimul timp, în Republica Moldova se înregistrează multiple cazuri cu implicarea copiilor. Specialiștii vin cu o serie de recomandări.

Specialiștii ne atenționează – anual, în Republica Moldova se înregistrează peste o mie de cazuri de intoxicații cu medicamente.

Iurie Pânzaru, șeful Direcției Protecția Sănătății Publice: „Sunt persoanele care nu au realizat prescripția întocmai a medicului ori au majorat doza. O bună parte dintre ei se ocupă anume de auto-tratament”.

Pe lângă faptul ca unii își măresc singuri doza prescrisă de medic, asta pentru că ei consideră că se vor trata mai mai repede, alții mai și recomandă pastile cunoscuților. Ambele practici sunt periculoase, spun medicii.

Iurie Pânzaru, șeful Direcției Protecția Sănătății Publice: „În cazul în care nu se respectă receta, situația nu se va îmbunătăți, din contră, se va agrava. Se pot afecta mai multe organe, inclusiv ficatul. Pot apărea unele simptome, care în doza respectivă, medicamentul va acționa ca substanță toxică”.

Totodată, din numărul total al intoxicațiilor cu medicamente, aproape 30 la sută sunt înregistrate în rândul copiilor de până la șapte ani, care înghit pastilele pe ascuns. Specialiștii spun că, părinții ar trebui să fie mai atenți unde păstrează medicamentele.

Iurie Pânzaru, șeful Direcției Protecția Sănătății Publice: „Părinții, poate fără să realizeze problema, dânșii le păstrează la un loc vizibil, mai aproape de mânuțele copilului”.

În fața camerelor, oamenii din stradă spun că respectă recomandările medicului. Totuși, unii au recunoscut că apelează la specialiști doar în cazuri mai grave sau când se îmbolnăvesc copiii:

„În cazul copilului, de fiecare dată. Pentru noi – mai rar. Antibiotice de fiecare dată apelez la medic, dar așa pentru durere – individual”.

„Nici nu avem timp să mergem la doctor, durează 2-3 săptămâni până te programează. Și ce faci cu durerile de cap? Te duci la farmacistă și ea îți zice să iei una alta”.

„Beau și singură, dar mai mult la medic mă duc”.

„După indicația medicală, că na, la fiecare, după kilograme, după vârstă”.

„Tot ce este în indicație, pentru că este o responsabilitate”.

Mai în glumă, mai în serios, unii spun că se tratează fără să țină cont de sfaturile medicilor.

„Dar cum vă tratați?”

„Beu jin, rachiu…”

Totuși, specialiștii le recomandă oamenilor să țină cont de mai multe aspecte.

Iurie Pânzaru, șeful Direcției Protecția Sănătății Publice: „Să respectăm întocmai: 1. Doza prescrisă de medic. 2. Să păstrăm acele medicamente într-un dulăpior obligator, care să fie încuiat. Fiecare își tratează boala lui, doar după prescripția medicului.

Pe parcursul ultimilor șapte ani, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 27 mii cazuri de intoxicații medicamentoase, soldate cu decesul a 859 de persoane, dintre care 38 de minori.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării