main logo
1566

Când aflăm dacă bântuie varianta Delta în Moldova: Pericol și de Lambda

Ministerul Sănătăţii a anunţat că pe 15 iulie vom afla dacă în Republica Moldova este înregistrată varianta Delta a coronavirusului.

Când aflăm dacă bântuie varianta Delta în Moldova: Pericol și de Lambda

Specialiştii urmează să primească rezultatele trimise la laboratoarele din Germania, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

Epidimiologii presupun că această tulpină ar fi prezentă deja în Republica Moldova pentru că, în ultima săptămână, numărul îmbolnăvirilor a crescut cu peste 20 la sută, inclusiv în rândul unor persoane care au revenit din străinătate.

Potrivit autorităţilor, numărul infectărilor ar putea deveni şi mai mare în lunile august şi septembrie, dacă oamenii nu se vor vaccina.

Mai ales că a apărut o nouă tulpină – Lambda care este tot mai des întâlnită în America Latină.

Varianta Delta care bântuie acum în aproape 100 de ţări, ar putea fi prezentă deja şi în Republica Moldova. 

Deocamdată, Agenţia Naţională de Sănătate Publică nu poate depista noile tulpini ale coronavirusului, iar acest lucru va fi posibil după dotarea corespunzătoare a laboratoarelor.

„Populaţia circulă, este perioada estivală când persoanele pleacă în acele regiuni respectiv riscul cu a veni cu o variantă nouă indiferent că este Delta, este Lambda, este riscul foarte înalt.

Deja în multe ţări europene numărul de cazuri este în creştere, în Republica Moldova cel mai probabil oo să înceapă să crească în luna august-septembrie”, a declarat preşedintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a Ministerului Sănătăţii, Angela Paraschiv.

Denis Cernelea, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Cel mai degrabă este prezent într-o proporţie destul de mare, este o motivaţie înaltă pentru ca să nu aşteptăm rezultatele, ele vor conforma cu siguranţă prezenţa mutaţiei în Republica Moldova”.

În ultimile 7 zile, numărul infectărilor în Republica Moldova a crescut cu 22 la sută. Din numărul total de aproape 500 de cazuri, jumătate au fost înregistrate în regiunea transnistreană, iar 28 sunt de import.

La nivel mondial se înregistrează o creştere semnificativă a îmbolnăvirilor, în special în rândul persoanelor care nu s-au vaccinat.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii atrag atenţia şi asupra riscului privind infectarea cu o nouă variantă a coronavirusului – Lambda, înregistrată în America de Sud. 

Datele internaţionale arată că această tulpină a fost depistată în Peru în 82% din probele de laborator. Noua variantă a fost descoperită în cel puţin 27 de ţări.

„Varianta Lambda la fel este din acea categorie care prezintă îngrijorare pentru că înregistrează o transmisibilitate destul de înaltă. E varianta care provoacă forme grave, inclusiv decese”, a menționat Angela Paraschiv.

Pentru a preveni decesele şi îmbolnăvirile grave provocate de covid, epidemiologii îndeamnă oamenii să se vaccineze.

Până acum, în Republica Moldova au fost vaccinaţi peste 14 la sută dintre cetăţeni, ceea ce înseamnă că s-au administrat peste 800 de mii de doze de vaccin.

Ministerul Sănătăţii va organiza duminică în preajma cetăţii Soroca un nou maraton de vaccinare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării