main logo
358

Campania electorală, reflectată neechilibrat de instituțiile media

În cea de a doua săptămână a campaniei electorale, Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor, Blocul ACUM și Partidul Șor sunt formațiunile politice care au avut cele mai multe apariții la televizor, iar formațiunea condusă de Vlad Plahotniuc are cele mai multe reflectări pozitive.

Campania electorală, reflectată neechilibrat de instituțiile mediaCampania electorală, reflectată neechilibrat de instituțiile media

De cealaltă parte, Blocul ACUM este concurentul cu cele mai multe apariții negative la TV, transmite Știri.md

Într-o conferință de presă la IPN, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadin Gogu, a menționat că, în urma monitorizării a 12 canale TV, în perioada 1-8 februarie, cel mai des prezentat în materialele televiziunilor a fost liderul democrat  Vlad Plahotniuc, care este prezentat mai mult în context pozitiv și neutru. Acesta este urmat de co-președinții Blocului ACUM, Andrei Năstase și Maia Sandu, prezentați mai mult în context neutru și negativ.

Potrivit raportului, Moldova 1, PRO TV și TV 8 sunt posturile care au reflectat neutru în materiale și în dezbateri toți candidații. Prime TV, Canal 2, Canal 3 și Publika TV au mediatizat preponderent reprezentanții Partidului Democrat, într-o lumină pozitivă. Iar reprezentanții Blocului ACUM au fost prezentați la posturile respective pe o tonalitate negativă. Posturile NTV-Moldova și Accent TV acordă spațiu în special candidaților Partidului Socialiștilor, precum și președintelui Republicii Moldova. Aceștia sunt prezentați în context pozitiv și neutru. Jurnal TV în materialele informative despre campania electorală a reflectat diverse evenimente organizate de candidați într-o manieră neutră, însă în emisiunile de dezbateri s-a observat o atitudine negativă față de Partidul Democrat. Iar Televiziunea Centrală prezintă în lumină pozitivă candidații Partidului Șor, iar Partidul Socialiștilor și Blocul Acum sunt prezentați în context negativ la această televiziune.

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, s-a referit la felul în care a reflectat campania presa online. Expertul a remarcat că în perioada monitorizată practic s-a dublat numărul materialelor cu caracter electoral. Cei mai vizibili concurenți electorali în presa online sunt, la fel, Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM. Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor sunt prezentate în cele mai multe materiale în context pozitiv. Petru Macovei susține că, spre deosebire de presa audiovizuală, în presa online cele mai multe apariții le are primarul degrevat al Orheiului, Ilan Șor, acesta este urmat de Vlad Plahotniuc, Andrei Năstase, Maia Sandu și Pavel Filip. Ilan Șor și Vlad Plahotniuc în majoritatea materialelor sunt prezentați într-un context pozitiv și neutru, iar cele mai multe materiale cu caracter negativ sunt la adresa lui Andrei Năstase și Maia Sandu.

Potrivit raportului, instituțiile media online care au reflectat campania electorală într-o manieră echilibrată sunt portalurile agora.md, moldova.org, newsmaker.md, unimedia.info și zdg.md. Iar portalurile care reflectă neechilibrat campania electorală sunt: aif.md, kp.md, gagauzinfo.md, noi.md. Aceste instituții favorizează Partidul Socialiștilor, iar site-ul timpul.md are materiale pozitive despre Partidul Democrat, cât și despre Partidul Șor, și materiale critice la adresa  Blocului ACUM. Ziarul Jurnal de Chișinău reflectă într-o manieră pozitivă activitatea Blocului ACUM și are materiale negative la adresa PDM, Partidului Șor și Partidului Socialiștilor.

Polina Panaite, secretarul general al Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, a menționat că raportul dat scoate în evidență că există un anumit pluralism în presă. Însă majoritatea dintre instituțiile de presă monitorizate prezintă doar opiniile candidaților pe care-i susțin și îi reflectă într-un context negativ pe cei pe care nu-i susțin.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării