main logo
8491

Calvarul unui tânăr militar gay care refuză să se întoarcă în unitate

Un militar care are 18 ani și e în termen din Republica Moldova a declarat public că este gay.

Calvarul unui tânăr militar gay care refuză să se întoarcă în unitateColaj: știri.md

Marin Pavlescu spune că este în concediu și pe 10 noiembrie urma să se prezinte la unitatea militară, lucru pe care nu mai intenționează să-l facă din cauza abuzurilor la care a fost supus acolo pentru orientarea sa sexuală, transmite Știri.md.

Marin a început serviciul militar în aprilie 2021. Tânărul ar fi fost supus unei atitudini umilitoare din partea colegilor, dar și din partea conducerii unității militare.

„Tânărul a avut ghinionul să împrumute telefonul unui șef să vorbească cu iubitul său, fără a ști că telefonul dat înregistrează discuțiile”, mărturisește coordonatoarea programului Lobby și Advocacy la Centrul GDM, Angelica Frolov.

„Discuția a fost ascultată, iar informația despre homosexualitatea tânărului făcută publică. A început un calvar adevărat de hărțuire și batjocură în adresa tânărului, acesta a avut și gânduri suicidale. Acum tânărul este în concediu până mâine și a solicitat ajutorul nostru, trebuie ajutat urgent până a se întoarce înapoi și a fi supus pericolului. Avocata cu care colaborăm încearcă să solicite o audiență la Ministrul Apărării, dar nu reușește, pentru că funcționara responsabilă nu ridică receptorul. Ce putem face în această situație?

P.S. Suntem acum în discuție cu ministrul, sper să se rezolve pozitiv pentru tânăr”, a mai afirmat Angelica pe contul său de Facebook.

Ulterior, Marin a hotărât să facă publică o adresare pe pagina sa de Instagram.

„Bună, mă numesc Marin Pavlescu. Sunt militarul în termen de orientare homosexuală despre care s-a scris ieri în presă.

Astăzi trebuie să mă prezint la orele 16:00 la unitatea militară, din concediu. Însă, în ultimele 6 luni am fost supus hărțuirii în unitatea militară pe motiv că sunt gay. Astfel, am decis să nu mă întorc.

Sunt pe deplin conștient că acțiunile mele vor fi apreciate ca dezertare. Îmi asum răspunderea pentru posibila pedeapsă, inclusiv cu închisoare, dacă judecătorul va considera necesar să mi-o aplice.

Eu îmi datorez, în primul rând mie, respect și o șansă la fericire. Am satisfăcut serviciul militar din aprilie, 2021, până la ieșirea în concediu.

În acest timp, am făcut cu greu față tratamentului degradant și umilitor la care am fost supus zilnic, inclusiv de conducere.

Sunt gata să mă prezint cu avocatul ales la prima citație a organelor de drept”, a spus Marin.

Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, dezertarea din unitatea militară este sancționată cu amenzi între 42.500 și 47.500 de lei, sau până la 5 ani de închisoare, însă militarii care dezertează pentru prima dată pot fi scutiți de răspundere penală, dacă acțiunea a avut loc din cauze extraordinare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării