main logo
452

Calitatea limbii române vorbite de mass-media, monitorizată de CCA

Calitatea limbii române vorbite la posturile de radio şi TV ar putea fi monitorizată de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Calitatea limbii române vorbite de mass-media, monitorizată de CCA

Anunţul a fost făcut în contextul prezentării celui de-al cincilea raport de monitorizare a Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea European (UE), în domeniul mediatic. Membrii CCA au anunţat că la întocmirea rapoartelor ar putea participa şi reprezentanţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, relatează Mesager.

„Sperăm că această practică urmează să fie implementată şi ulterior, astfel încât limba română să fie vorbită corect de radiodifuzori. Este un proiect de comun acord, este un parteneriat public între două instituţii publice”, susţine Olga Barbălată, membră CCA.

Potrivit experţilor Asociaţiei Presei Independente (API), cel de-al cincilea raport de monitorizare al Planului de acţiuni pentru dezvoltarea mass-media scoate la iveală mai multe lacune.

„Lucrurile nu s-au schimbat spectaculos în bine şi nici nu aveau de unde. Actualul plan prevede dezvoltarea doar a audiovizualului, fără a cuprinde toată mass-media. În plus, acţiunile care au fost planificate şi rămân în continuare în vigoare, vizează nişte acţiuni de rutină”, a declarat Ion Bunduchi, expert, API.

Experţii recomandă autorităţilor să aprobe Planul de acţiuni revizuit în concordanță deplină cu prevederile Acordului de Asociere şi să accelereze ritmul de implementare a măsurilor.

„Una din recomandări ar fi ca acest plan în sfârşit revizuit să apară, să fie aprobat şi să intre în vigoare. Ar fi nevoie de o colaborare mai strânsă între toţi actorii interesaţi”, a precizat Aneta Gonţa, expertă la API.

Reprezentanţii CCA dau asigurări că toate acţiunile prevăzute vor fi implementate în termenele stabilite.

„Experţii au un calendar, toate instituţiile de stat care sunt obligate să realizeze aceste acţiuni au un alt calendar, cel calendaristic. Acţiunile expuse în acest plan noi le realizăm întru totul. Noi depunem toate eforturile ca aceste acţiuni să fie întreprinse în termeni proximi”, a menţionat membra CCA, Olga Barbălată.  

Cel de-al cincilea raport de monitorizare vizează perioada martie-mai 2018. Pe data de 20 aprilie, Parlamentul a votat în prima lectură Noul Cod al Audiovizualului, care prevede securizarea spațiului informativ național şi stimularea produsului media autohton, iar săptămâna trecută deputaţii au votat Concepţia naţională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării