main logo
841

Călătoriile ex-premierului Filip au costat 3,4 milioane de lei în 3 ani

Puțin peste 3,4 milioane de lei, atât s-a cheltuit pentru cele 27 de deplasări de serviciu efectuate de ex-premierul Pavel Filip, începând cu anul 2017.

Călătoriile ex-premierului Filip au costat 3,4 milioane de lei în 3 aniFoto: știri.md

Asta relevă datele publicate de Cancelaria de Stat, transmite Știri.md cu referire la Agora

Unde și când a plecat fostul prim-ministru democrat, dar și câți bani s-au cheltuit pentru fiecare deplasare, vedeți mai jos.

În 2017, Pavel Filip, însoțit de consilierii săi, a avut cele mai multe vizite de lucru peste hotare – 15. Potrivit datelor oficiale, costul lor a fost de 1,5 milioane de lei. Cei mai mulți bani s-au dus pe vizita din New York, SUA – 273 de mii de lei.

În 2018, numărul deplasările a scăzut, dar au crescut cheltuielile. Pentru cele zece plecări în străinătate s-au cheltuit 1,6 milioane de lei. Și în acest an, ex-premierul a mers la New York, deplasare pentru care s-a plătit aproape dublu – puțin peste 438 de mii de lei. Iar vizita din Washington din același an a costat 485 de mii de lei.

Până la expirarea mandatului, în 2019, Pavel Filip a reușit să întreprindă două vizite în străinătate din postura de prim-ministru: la Bruxelles și la Iași.

Potrivit unei hotărâri semnate de prim-ministrul Maia Sandu, ministerele, autoritățile administrației publice centrale, precum și structurile organizaționale din sfera lor de competență, în mod obligatoriu, trebuie să asigure transparența utilizării finanțelor publice pentru deplasările de serviciu în străinătate de către angajații acestora, în perioada 2017-2019. 

Prima instituție care s-a conformat a fost Cancelaria de Stat, care a publicat datele pe pagina sa web. Acestea relevă că, în perioada respectivă s-au cheltuit în jur de 5 milioane de lei pentru deplasări peste hotare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării