main logo
684

Cadrul normativ în domeniul trimiterilor poștale va fi îmbunătățit

În cadrul Serviciului Vamal a fost desfășurată o ședință de lucru cu reprezentanții operatorilor poștali și de curierat rapid, în cadrul căreia au fost abordate aspecte ce vizează aplicarea prevederilor cadrului normativ ce reglementează trimiterile poștale internaționale.

Cadrul normativ în domeniul trimiterilor poștale va fi îmbunătățitȘedință la Serviciul Vamal/Foto: Customs.gov.md

În cadrul ședinței, conducerea Serviciului Vamal a menționat că procesul de consultare cu părțile interesate, pe lângă asigurarea principiului transparenței, implică și un dialog axat pe îmbunătățirea cadrului normativ și identificarea soluțiilor optime care să asigure atât aplicarea conformă a prevederilor legale, cât și buna desfășurare a activității operatorilor poștali, transmite Știri.md.

Reprezentanții operatorilor poștali și de curierat rapid, dar și specialiștii Serviciului Vamal s-au referit la aspectele tehnice și practice pentru procesarea declarațiilor vamale de tranzit, import și export ale trimiterilor poștale internaționale pentru persoanele fizice.

În acest sens, reprezentanții Serviciului Vamal au menționat că se realizează mai multe ajustări și dezvoltări ale sistemului informațional, pentru optimizarea procedurilor de vămuire a trimiterilor poștale, pentru a asigura prestarea serviciilor poștale calitative și rapide, securitatea economică și siguranța cetățenilor, conform prevederilor noului Cod vamal.

În cadrul ședinței, operatorii poștali au fost informați despre lansarea testării unei noi funcționalități IT, în cadrul căreia vor putea aplica o procedură simplificată de completare a declarației vamale, cu un set redus de date.

Totodată, până la definitivarea proceselor IT, pentru a nu periclita comerțul electronic și lanțul logistic, este asigurată provizoriu și procedura anterioară de declarare vamală a trimiterilor poștale internaționale. De asemenea, funcționarii vamali vor acorda în continuare sprijin operatorilor poștali în procesul de vămuire a trimiterilor poștale internaționale.

Ședință la Serviciul Vamal/Foto: Customs.gov.md

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării