502
2
CA și-a anulat decizia din 24 martie care cenzura presa
502
2

Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, și-a anulat dispoziția din 24 martie prin care jurnaliştilor de radio şi televiziune li se cerea să se abţină de la critici la adresa autorităţilor pe durata stării de urgenţă.

Foto: agora.md

Despre aceasta a anunțat Consiliul Audiovizualului într-un comunicat emis presei, transmite Știri.md.

"Conducându-mă de prevederile art. 86 din Codul serviciilor media audiovizuale Cooperarea cu societatea civilă și ținând cont de faptul că Dispoziția nr. 02 din 24 martie 2020 a generat critici în rândul mai multor jurnaliști și ONG-uri care au calificat-o drept „abuz” și „cenzură” a autorității de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova, în scopul  calmării spiritelor din societate, declar că anulez respectiva dispoziție", menționează președintele Consiliului Audiovizualului

Totodată, Dragoș Vicol menționează că textul dispoziției va fi supus dezbaterilor în cadrul proximei ședințe publice a Consiliului Audiovizualului. 

De asemenea șeful CA dă asigurări că membrii Consiliului Audiovizualului vor lua în considerație toate opiniile, viziunile, criticile și temerile exprimate în aceste zile.

Mai mult, președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, vine cu următoarele precizări:

"Am emis la 24 martie 2020 Dispoziția nr. 02 luând în considerație faptul că traversăm o perioadă critică, extrem de gravă din toate punctele de vedere, dictată de expansiunea pandemică a noului Coronavirus (COVID-19), ținând cont de instituirea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova,  în scopul acționării în regim de putere publică și în vederea realizării interesului public al  Consiliul Audiovizualului (CA), în calitatea sa de garant al interesului public și de unică autoritate de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale.

Dispoziția nr. 02 din 24 martie 2020 nu a fost semnată de mine abuziv și unilateral, ci cu consultarea tuturor membrilor Consiliului Audiovizualului, unii dintre ei venind cu sugestii și precizări. În final, în unanimitate, toți membrii Consiliului Audiovizualului au agreat textul acestei dispoziții.

În condițiile pericolului pandemiei COVID-19, nu a fost posibilă convocarea fizică în cadrul unei ședințe publice a membrilor Consiliului Audiovizualului din considerentul evitării riscului deplasării la serviciu a membrilor și colaboratorilor CA.

Luând în considerație recomandările mai multor ONG-uri de media, voi supune dezbaterii textul Dispoziției nr. 02 din 24 martie 2020 (deja abrogate) în cadrul proximei ședințe a CA, ședință pe care o voi convoca în regim de urgență.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale (art. 79 alin. (4) lit. b)), președintele Consiliului Audiovizualului semnează deciziile și alte acte emise de către Consiliul Audiovizualului. Deci și alte acte, în cazul nostru fiind vorba despre o dispoziție, mai ales că am avut agrementul tuturor membrilor Consiliului Audiovizualului.

Regret enorm că lucrurile au luat o asemenea turnură, mai cu seamă în perioada stării de urgență, când trebuie cu toții, îndeosebi media audiovizuală din Republica Moldova, să gestionăm mediatic cu multă prudență deontologică și angajament civic efectele devastatoare generate de pandemia COVID-19. 

Să nu alimentăm prin intermediul surselor audiovizuale panica în societate, prin exprimarea de opinii insuficient argumentate și deseori părelnice. În vremuri de restriște trebuie să fim disciplinați și să avem un comportament profesional ireproșabil. Să învățăm lecția prin unitate și doar atunci vom depăși această tragedie".

Știri.md amintește că astăzi, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus o sesizare la Procuratura Generală împotriva șefului Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol.

Totodată menționăm că Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media și membrii Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic au venit cu un apel public privind dispoziția emisă de președintele Consiliului Audiovizualului.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter