main logo
492

Butașii afectaţi de boli vor putea fi trataţi cu ajutorul apei fierbinţi

Premieră în agricultura moldovenească. Butașii afectaţi de boli vor putea fi trataţi cu ajutorul unui echipament care nimiceşte maladiile cu ajutorul apei fierbinţi.

Un astfel de utilaj a fost procurat de un agricultor din satul Sireţ, raionul Străşeni. Bărbatul susţine că metoda respectivă oferă plantaţii sănătoase şi struguri de calitate, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

După ce aparatul încălzeşte apa la o temperatură de 50 de grade, se introduc butașii pentru 45 de minute. La un singur tratament, utilajul consumă aproape 50 de litri de motorină. 

"Această apă cu ajutorul pompelor este omogenizată ca temperatura să nu varieze între partea de jos şi partea de sus a vasului, tot acest lucru se monitorizează prin computer", a menţionat Victor Vutcaru, manager întreprindere.

Vasile Vutcarău produce anual câte şase milioane de butași. Bărbatul susţine că a testat deja noul echipament, însă, rezultatele vor fi vizibile abia când materialul săditor va fi plantat.

"Trebuia de găsit o metodă care să combată toţi trei agenţi care provoacă bolile şi anume termoterapia la 100% distruge patogenii daţi", a spus producătorul agricol.

Utilajul a fost procurat din Spania şi a costat 60 de mii de euro. Mai mult de jumătate din sumă a fost oferită de USAID Moldova.

"Scopul nostru este să îmbunătăţim calitatea acestor produse, ca ele să fie vândute cu preţuri mai mari. O metodă pentru a atinge acest scop este de a creşte material săditor de calitate", a precizat Karner Hilliard, şefa Misiunii USAID în Moldova.

În prezent, în Moldova se produc butași de calitate inferioară, care sunt exportați doar în ţările CSI. Iar acest utilaj este un pas către piaţa europeană.

"Noi tindem la trecerea producerii materialului devirozat şi de categoria biologică certificată", a subliniat Dumitru Rusu, şeful Direcţiei Control Semincer, ANSA.

Agricultorii care vor achiziţiona astfel de utilaje vor primi subvenţii de 25 la sută din partea statului:

"Important e să vedem că acest proces tehnologic dă rezultate bune".

"Deci, acesta este viitorul şi aşa ceva face întreaga Europă şi trebuie să facem şi noi".

În total, în ţară sunt 20 de producători de butași.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării