main logo
815

Buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale și referendum, la tipar

Comisia Electorală Centrală (CEC) a demarat ieri procesul de tipărire a buletinelor de vot destinate secțiilor de votare din străinătate pentru referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Anul acesta, în premieră, cetățenii moldoveni din șase țări – Canada, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda – vor avea posibilitatea de a vota prin corespondență. Circa 2.000 de moldoveni s-au înregistrat în prealabil pentru a vota prin această metodă.

Buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale și referendum, la tiparFoto: moldova1.md

Printre cei care se vor folosi de această opțiune se numără și Anastasia Cruz, o moldoveancă stabilită de șapte ani în Islanda. Ea a povestit că, până acum, în Islanda nu au fost deschise secții de votare din cauza numărului redus de alegători moldoveni care s-au înregistrat, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md

Anastasia spune că votul prin corespondență este o oportunitate binevenită și îi va permite să-și exercite dreptul de a alege fără a se deplasa la distanțe mari.

„Pentru prima dată, anul acesta, în Islanda ni se oferă posibilitatea să votăm, însă nu se întâmplă așa, în mod clasic, nu vom avea urne. În toți anii precedenți am încercat să obținem deschiderea unei secții de votare aici. 

Anul trecut ne-am mobilizat cât de mult am putut, am avut o mobilizare fără precedent, însă nu a fost suficient. Așa că n-am avut o secție de votare. Nu o vom avea nici anul acesta, dar pentru prima dată, în 2024, reușim să ne exercităm dreptul la vot prin corespondență, fără să ne deplasăm undeva”, a declarat Anastasia.

Ea a menționat, de asemenea, că procesul de înregistrare prealabilă a fost simplu și speră că votarea prin corespondență va decurge la fel de ușor.

„Din ce ni s-a spus, va fi vorba despre un plic pe care îl vom primi acasă, ne exercităm dreptul la vot și îl trimitem înapoi. Procesul de înregistrare a fost unul foarte ușor. Am discutat cu alți moldoveni de aici și toți care ne dorim să votăm ne-am înregistrat pe pagina web a Comisiei Electorale Centrale, am introdus datele noastre și acum așteptăm plicul acasă”, a adăugat ea.

În Islanda, doar 26 de moldoveni s-au înregistrat prealabil pentru votul prin corespondență, dar cei mai activi au fost moldovenii din Statele Unite, unde peste 1.000 de persoane s-au înscris. Înregistrarea prealabilă a fost obligatorie pentru toți cei care au dorit să folosească acest sistem de vot la scrutinul din 20 octombrie.

Precizăm că Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din 25 septembrie ordinea candidaților, modelul și textul buletinului de vot pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Acesta va avea lungimea de aproape 32 de centimetri, iar lățimea va fi de 14 centimetri.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării