main logo
529

BRD: Demarăm un program de stagii pentru tineri în instituțiile publice

O nouă încercare a Guvernului Gavrilița de a convinge moldovenii să revină acasă. Pentru 2023, Biroul Relații cu Diaspora (BRD) anunță că va demara un program guvernamental de stagii pentru studenții și absolvenții instituțiilor universitare de peste hotare în ministere și instituțiile subordonate acestora.

BRD: Demarăm un program de stagii pentru tineri în instituțiile publice

De asemenea, se propune crearea unui consiliu Guvern-Diaspora pe lângă Executiv, la fel pe lângă ministere și alte autorități publice centrale, formate sectorial din specialiști înalt calificați, a anunțat șefa BRD, Nadejda Zubco, în cadrul consultărilor publice a Planului de acțiuni al Guvernului, eveniment ce a avut loc vineri, 20 ianuarie, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Un astfel de exemplu este transpus în practică, în prezent, de Ministerul Educației și Cercetării, care a selectat un grup de lucru dintre persoanele din diasporă, disponibile să ofere expertiză și experiență, iar acest consiliu s-a reunit de câteva ori anul trecut.

„Există interes din partea Ministerului Sănătății și al Centrului Național al Cinematografiei de a replica această experiență, iar obiectivul Biroului Relații cu Diaspora pentru anul curent este de a valorifica cunoștințele cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare. Ei pot să ofere suport în procesul de elaborare a programelor și politicilor publice la nivel sectorial”, a menționat Nadejda Zubco.

Alte priorități ale Biroului Relații cu Diaspora sunt: continuarea programului de granturi Diaspora Engagement Hub, inclusiv  a inițiativei de a finanța evenimente și activități culturale peste hotare, precum și actualizarea Strategiei Naționale „Diaspora-2025”, document de politici publice care a fost elaborat în 2016 și nu mai corespunde realităților de astăzi.

Reprezentanții diasporei, care au participat la dezbatere, au apreciat activitățile propuse în Planul de acțiuni al Guvernului și au venit cu sugestii de completare a acestuia. În mod special, s-a făcut referire la necesitatea instruirilor pentru diasporă, inclusiv pentru scrierea și administrarea proiectelor, dar și accesarea fondurilor disponibile.

Ați depistat o greșeală Evidențiați cuvântul și apăsațictrl+enter

Raportați o greșeală

Eroare în text:......
Distribuie știreaDistribuie

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării