main logo
1332

Boțan: Risc de răbufniri sociale. Unii cetățeni agresivi nu cred în virus

Expertul Igor Boțan are o atitudine „plină de scepticism” în ceea ce privește perspectiva Republicii Moldova ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Boțan: Risc de răbufniri sociale. Unii oameni agresivi nu cred în virus

„Motivul? - sunt un șir de lucruri care nu s-au făcut la timp și cum se cade”, transmite Știri.md cu referire la IPN.

În opinia sa, încă nu este târziu să se intervină, pentru că noul coronavirus nu cedează.

În primul rând, este necesar să fie remodelată părerea cetățenilor, prin convingerea lor că virusul prezintă pericol și că măsurile de combatere sunt necesare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „COVID-19: Amintiri despre Viitor sau Ce ne învață Istoria?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a menționat că întreaga societate trebuie să înțeleagă eventualele pericole sociale de pe urma pandemiei și să țină cont de măsurile de profilaxie, de igienă etc.

„Sunt o mulțime de exemple în epidemiile anterioare care demonstrează că responsabilitatea din partea cetățenilor este esențială.

Or, sondajele arată că 30% din cetățeni Republicii Moldova nu cred în existența noului coronavirus, crezând că este vorba despre o conspirație.

Mai mult ca atât, acești 30% din cetățeni sunt activi și adesea agresivi, fapt care se reflectă asupra societății în ansamblu, a spus el.

Expertul spune că anul acesta este unul greu și din punct de vedere agricol, iar oamenii de la țară trăiesc cu resursele pe care le acumulează în timpul verii.

El nu exclude în astfel de circumstanțe în rândul societății ar putea apare răbufniri sociale.

Potrivit lui Igor Boțan, un alt moment important este faptul că se apropie anul de studii.

„Majoritatea profesorilor sunt oameni cu vârsta din grupul de risc, care cel mai des sunt secerați de acest virus. Este îngrijorător ceea ce se poate întâmpla, odată cu reluarea studiilor. Sunt familii, în care părinții nu cred în existența virusului, și acest fapt va influența un comportament cu multe necunoscute din parte unor elevi”, afirmă expertul.

Totodată, vine și campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

Expertul admite că vor fi scandaluri extraordinare legate de colectarea celor 20 de mii de semnături pentru a fi înregistrați candidații.

Or, vor fi necesare măsuri de protecție atât în rândul colectorilor, cât și al cetățenilor care semnează.

„Nimeni nu știe care va fi comportamentul propriu-zis al electoratului. Cei mai vulnerabili sunt oamenii de vârsta a treia. Și aceștia sunt electoratul unui anumit partid politic. În aceste condiții, nu exclud că vor exista contestări, scandaluri”, opinează Igor Boțan.

În altă ordine de idei, expertul s-a referit la faptul că ratingul șefului statului în primăvară era de două ori mai înalt decât acum.

„Domnia sa și-a asumat rolul de coordonator în lupta cu pandemia, a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Apoi a uitat de lupta împotriva pandemiei. Era permanent la Centrul Unic de Comandă, apoi, s-a convins că intervenția lui nu aduce mult așteptata victorie asupra pandemiei. A lăsat totul pe seama medicilor, care acum în situația creată sunt nevoiți să lupte la limită”, a menționat Igor Boțan.

Dezbaterile „COVID-19: Amintiri despre Viitor sau Ce ne învață Istoria?”, sunt ediția a 146-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării