main logo
3515

Bolea anunță măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă

Într-o ședință recentă a Comitetului de Supraveghere al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a prezentat un pachet de măsuri financiare menite să sprijine fermierii grav afectați de secetă și alte calamități naturale din anul 2024.

Bolea anunță măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetăVladimir Bolea/Imagine simbol

Acestea presupun reducerea penalităților de întârziere, adică fermierii care întâmpină dificultăți în plata ratelor din cauza calamităților naturale vor beneficia de o reducere de 100% a penalităților de întârziere, transmite Știri.md, cu referire la bani.md. 

Această măsură este condiționată de prezentarea unui Aviz de atestare a impedimentului justificativ, eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

De asemenea:

  • Vacanță de plată: Fermierii vor putea solicita, printr-o cerere scrisă, o vacanță de plată de 6 luni pentru ratele intermediare scadente în perioada 2 septembrie 2024 – 31 decembrie 2024, cu condiția prezentării acelui Aviz de atestare.
  • Suspendarea ultimei rate: Se va suspenda plata ultimei rate scadente în 2024, pentru aceeași perioadă (2 septembrie 2024 – 31 decembrie 2024), pe baza cererii scrise și a Avizului eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

În plus, a fost decisă reducerea avansului inițial necesar pentru Programul de dezvoltare a sistemului de irigare la scară mică, de la 40% la 20%. Această măsură are scopul de a facilita accesul fermierilor la echipamentele de irigare esențiale pentru menținerea sustenabilității agriculturii.

De menționat că, fermierii din raioanele Cahul, Cantemir și Vulcănești se confruntă cu o criză profundă, seceta extremă distrugând mii de hectare de culturi pentru al treilea an consecutiv și provocând pierderi economice uriașe. Cu aceste măsuri, autoritățile speră să aducă o ușurare și să sprijine agricultorii în aceste vremuri dificile.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării