main logo
1987

Bodnarenco: Moldova riscă un scandal cu achitarea concediilor medicale

Moldova este pe punctul de a se confrunta cu un scandal privind achitarea concediilor medicale, fiind necesare măsuri de urgenţă.

Bodnarenco: Moldova riscă un scandal cu achitarea concediilor medicaleFoto: noi.md

Despre aceasta a scris pe pagina sa din rețeaua de socializare, fosta deputată a Parlamentului Elena Bodnarenco, transmite Știri.md cu referire la Noi.md.

Ea a menționat că, în conformitate cu legislația modificată, pînă la 1 iulie 2019, agenții economici au plătit pentru concedii medicale de lungă durată (pentru pacienții cu tuberculoză, SIDA, cancer și femeile gravide cu risc pentru făt), iar Casa Naţională pentru Asigurări Sociale (CNAS) a compensat agenţilor economici aceste plăţi. Începînd cu 1 iulie 2019, CNAS achită în mod direct aceste foi de boală.

Pentru plată, instituțiile medicale trebuie să transmită Casei Naţionale pentru Asigurări Sociale foile de boală în format electronic. CNAS-ul a pregătit softul, baza necesară. În acelaşi timp, instituțiile medicale nu au ajuns să fie gata, pînă la 1 iulie, astfel încît plăţile încă nu au fost calculate pentru cei care s-au aflat în concediu medical în iulie. Cînd se va percepe taxa, nu se știe, deoarece nici la 1 august, sistemul de transfer a foilor de boală online nu a fost stabilit.

„Nu cred că toate instituțiile medicale au fost lente, poate că există probleme tehnice sau termenele au fost prea scurte. Sînt necesare decizii urgente, deoarece acești pacienți sunt în concediu medical de cîteva luni și nu au niciun alt venit în această perioadă!”, a menționat Elena Bodnarenco.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării