main logo
790

Boala mâinilor murdare. Jumătate din vânzători vând carnea fără mănuși

Boala mâinilor murdare, sau hepatita A poate fi contactată şi de la carnea cumpărată în pieţe.

Boala mâinilor murdare. Jumătate din vânzători vând carnea fără mănușiBoala mâinilor murdare. Jumătate din vânzători vînd carnea fără mănuși

Despre aceasta ne atenţionează specialiştii, care afirmă că vânzătorii trebuie să poarte mănuşi, pentru a evita contactul direct cu produsul.

Echipa de filmare Canal2 a verificat dacă această regulă se respectă. În hala de carne de la Piața Centrală jumătate dintre vânzători nu aveau mănuşi.

Aceeaşi situaţie dezolantă am găsit-o şi în hala cu carne şi lactate în piaţa din Anenii Noi.

„Eu pur şi simplu am luat banii şi din acest motiv am scos-o”.

„Noi ne folosim cu sacoşa”.

„Mănuşile le-am aruncat. Ele se uzează”.

„Nu pot să lucrez cu mănuşile, e foarte greu să lucrezi cu mănuşi”.

Cei de la ANSA spun că vânzătorii trebuie să fie echipaţi corespunzător şi să poarte mănuşi când vând carne sau peşte.

„Sunt obligaţi să poarte echipament de protecţie bonetă, scurtă sau un halat curat igienizat şi numaidecât, clar lucru, mănuşi”, a declarat şeful direcţiei supravegherea comerţului şi consumului produselor alimentare, Sergiu Sîrghi.

Specialiştii spun că atunci când carnea este luată cu mâna, produsul poate fi infectat cu bacterii ecoli și salmonella, ce pot provoca intoxicații alimentare și chiar hepatita A.

„În momentul în care ai pus mâna pe produs el deja a contaminat fiind purtător de acest virus el a contaminat produsul şi el deja se transmite la cumpărătorul care îl va procura. Iar prin alimentaţie va fi şi el contaminat”, a comunicat şeful direcţiei supravegherea comerţului şi consumului produselor alimentare, Sergiu Sîrghi.

În mare parte, oameni refuză să cumpere carne atunci când vânzătorii nu au mănuşi.

„Dacă vânzătorii umblă cu mâna, păi cum? Trebuie să aibă mănuşi, dar nu e nimeni cu mănuşi”.

„De- aia nici nu am cumpărat, m-am dus în partea ailaltă tot aşa. Şi acuma mă duc mai bine în market”.

Reprezentanţii ANSA au depistat şi alte nereguli, ce ţin de starea sanitară.

„Starea sanitară a halei de carne este nesatisfăcătoare. Comercianţii nu sunt echipaţi cu echipament de serviciu. Iventarul de igienizare nu este depozitat la locul cuvenit, într-un spaţiu special amenajat”, a spus inspectorul ANSA la subdiviziunea Anenii- Noi, Alexandru Burlacicu.

În ajunul sărbătorilor pascale ANSA a emis un ordin de verificate a tuturor pieţelor agroalimentare din ţară, pentru prevenirea comercializării produselor ce pot răspândi pesta porcină. Cei care nu se vor conforma cerinţelor, riscă o amendă de la 4.500 până la 6.000 lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării