main logo
6045

BNS: Se răspândesc falsuri despre Recensământ. Apelul către cetățeni

În mediul online ar fi apărut mai multe înregistrări video prin care se răspândesc falsuri despre Recensământ și sunt făcute apeluri către cetățeni de a nu participa la acest exercițiu. Biroul Național de Statistică (BNS) îndeamnă oamenii să fie precauți atunci când se informează și să fie mai indulgenți cu recenzorii.

BNS: Se răspândesc falsuri despre Recensământ. Apelul către cetățeniFoto: Facebook

„Cu regret, au fost realizate și răspândite unele înregistrări video ale activității recenzorilor, prin care este defăimată cu rea-credință și calomniată activitatea recenzorilor și a recensământului 2024 la general, fiind alimentate temerile nejustificate ale populației să participe la Recensământ și astfel împiedicând buna desfășurare a acestuia.

Este ieșit din comun și condamnabil cazul de înregistrare video a interviului de Recensământ oferit recenzorului în mod discret de către respondent, înregistrare făcută pe ascuns, fără știrea și acordul acestora. Mai mult decât atât, după intervenția persoanei terțe în procesul de intervievare, respondentul și recenzorul sunt forțați să părăsească locul interviului, fiindu-le adresate învinuiri nefondate, cu tentă de hărțuire”, comunică BNS, transmite Știri.md.

Instituția reiterează că, potrivit legii, respondenții și alte persoane care fac obiectul recenzării au obligația de a „respecta și de a nu obstrucționa activitatea personalului de Recensământ”.

BNS menționează că falsurile ar fi promovate de pretinși activiști, iar organele de resort au fost deja sesizate.

„Defăimarea și calomnierea sunt realizate aparent de unii pretinși activiști publici care emit ipoteze nemotivate și nejustificate privind Recensământul, care au scopul de a genera frică și neclaritate în rândul societății, de a știrbi din importanța și imaginea Recensământului și de a periclita buna desfășurare a acestuia. Având în vedere aceste derapaje crase, BNS a sesizat organele de resort pentru a verifica și contracara practicile ilegale, care sunt realizate prin platformele de socializare, aparent de pe profiluri false”, se mai arată în comunicatul BNS.

În context, populația este îndemnată să se informeze din surse sigure, să nu cadă pradă falsurilor și să fie mai indulgentă și binevoitoare cu recenzorii.

BNS amintește că cetățenii care au nevoie de informații cu privire la Recensământ pot apela Linia verde a RPL 0 800 800 24 (apel gratuit), pot scrie la adresa de e-mail rpl2024@statistica.gov.md sau în chatul de pe pagina dedicată Recensământului www.statistica.gov.md/RPL2024.

Citește și: Mituri despre Recensământ: Nu are nicio legătură cu mobilizarea militară

Citește și: Recensământ 2024: Politicienii care promovează falsuri

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării