main logo
936

BNM, despre sechestrul pus de PA pe bunurile Victoriabank

Banca Națională a Moldovei (BNM) a venit cu un răspuns la autorizarea Procuraturii Anticorupție de a pune sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale B.C. „VICTORIABANK” S.A.

BNM, despre sechestrul pus de PA pe bunurile VictoriabankFoto: știri.md

BNM a emis o reacție la sechestrul bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale B.C. „VICTORIABANK” S.A, transmite Știri.md:

„B.C. „VICTORIABANK” S.A. este parte a procesului amplu de reforme desfășurat în ultimii ani în sectorul bancar, prin care și-a îmbunătățit activitatea la mai multe capitole strategice: transparentizarea acționariatului, guvernanța corporativă, conformarea normelor prudențiale, gestionarea riscurilor etc.

Această evoluție a fost un semnal important pentru investitori cu renume internațional, între care „Banca Transilvania” S.A., fapt apreciat și susținut de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

În ultima perioadă, B.C. „VICTORIABANK” S.A. a înregistrat o dinamică pozitivă de modernizare și aliniere la standardele internaționale.

În contextul acțiunilor recente ale organelor de anchetă, Banca Națională a Moldovei salută deschiderea conducerii B.C. „VICTORIABANK” S.A. de a conlucra cu acestea.

Banca Națională, în calitate de autoritate de supraveghere bancară, monitorizează încontinuu situația din sectorul bancar al Republicii Moldova”, menționează BNM.

Amintim că potrivit Procuraturii Generale, prin aplicarea sechestrului se urmărește scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului.

Procuratura rămâne deschisă pentru colaborare cu toate părțile implicate, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor fraudei bancare, astfel încât nici o persoana nevinovată sa nu fie trasa la răspundere penala, iar vinovații să suporte consecințele responsabilității penale în corespundere cu faptele comise.

Știri.md menționează că în comunicatul Procuraturii Generale nu este menționat despre ce bancă este vorba, însă presă scrie că ar fi Victoriabank.

Cei de la Victoriabank au venit cu o reacție:

"În opinia noastră, Victoriabank, în forma sa actuală și după transformarea începută în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorități. Pentru a demonstra acest lucru, Victoriabank colaborează cu autoritățile  și așteaptă etapele următoare ale procesului.

Acționarii internaționali, Banca Transilvania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și cei locali, inclusiv fondatori ai Victoriabank, al căror scop este să contribuie la modernizarea sistemului bancar din Moldova și să susțină creșterea economică a țării, sunt neplăcut surprinși de situație și consideră că acțiunile recente reprezintă o amenințare a stabilității financiar-bancare și o piedică în dezvoltarea țării. BT și BERD vor apela la toate căile legale pentru a proteja Victoriabank", se arată în comunicat.

Acționarii Victoriabank accentuează că sunt deschiși să colaboreze cu autoritățile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării