main logo
1425

Biserica din lemn din satul Rotunda va fi restaurată după 30 de ani

O biserică din lemn, veche de peste 200 de ani își va recăpăta imaginea de altădată. Lăcașul de cult „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Rotunda, raionul Edineţ va fi restaurat prin eforturile unei asociații obștești din localitate.

Biserica din lemn din satul Rotunda va fi restaurată după 30 de ani

Pentru acoperiş a fost cumpărat lemn de brad din Ucraina, iar temelia a fost consolidată cu piatră de Cosăuţi, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Prima atestare a bisericii datează din anul 1802. Lăcașul în forma actuală a fost ridicat în 1941, pe un soclu de piatră. Ultima dată a fost restaurat acum aproximativ 30 de ani. Seamănă mai mult cu o casă de lemn, iar clopotnița nu e pe acoperiș, ci lângă biserică. Până la încheierea lucrărilor de restaurare mai sunt multe de făcut.

„Să redăm biserica așa cum arăta cândva. Acea față, acea imagine care a avut-o dintotdeauna. Mai întâi am început cu acoperișul. Chiar era nevoie de schimbat. O facem exact cum a fost gândită de strămoșii noștri. Am schimbat și temelia. Pavajul urmează a fi schimbat. Să arate în stil rustic.”, a declarat Adrian Postolache, preotul paroh al bisericii „Sfinții Arhangheli”.

Ulterior, va fi construit un gard și vor fi instalate primele clopote ale bisericii care s-au păstrat până în prezent. Interiorul nu e deteriorat, așa că nu-i nevoie de restaurarea picturii. Campania de colectare a donațiilor a început în aprilie, iar în iunie s-a dat startul reparațiilor.

„În toată această perioadă s-au adunat în jur de 2000 de dolari. Mai avem nevoie de bani. Sperăm că vom reuși să adunăm suma planificată. La biserică mai sunt necesare lucrări.”, a relatat Elena Babin, reprezentatul Asociaţiei Obşteşti.

Cei care vor să contribuie financiar la restaurarea acestui lăcaș au posibilitatea să o facă.

„Oamenii pot depune bani în contul bancar sau pot lua legătura cu cineva de la asociație sau cu slujitorii bisericii de aici. Ei sunt mereu deschiși.” a menționat reprezentatul Asociaţiei Obşteşti, Elena Babin.

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din satul Rotunda, raionul Edineţ marchează hramul în 21 noiembrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării