main logo
2603

Biserica din Bălți cu medici echipați anti-COVID-19 pictați în pridvor

Chipul medicului, îmbrăcat în haine de protecție anti-COVID-19, va apărea în pridvorul unei biserici din Bălți.

Biserica din Bălți cu medici echipați anti-COVID-19 pictați în pridvorFoto: Facebook.com

O decizie în acest sens a fost luată de consiliul bisericii Sf. Panteleimon din Bălți, după consultările cu cetățenii, transmite Știri.md.

"După consultările cu enoriașii și Consiliul bisericesc, a fost luată decizia ca în pridvorul bisericii noi, care se afla în preajma Spitalului Clinic Bălți și care poartă Hramul Sfinților Doctori fără de argint Cosma și Damian, să fie pictat Chipul medicului, îmbrăcat în haine de protecție anti-COVID-19, simbol al tuturor medicilor răpuși de această boală crâncenă.

Este greu de închipuit o biserică fără pictura murală, care este o parte importantă a tradiției creștinismului ortodox. Indiferent de perioadele când a fost așternută pe pereți, indiferent de tehnicile folosite, pictura murală a promovat atât existențialitatea lui Dumnezeu, cât și valorile pe care le vom transmite urmașilor noștri.

De exemplu, pictura murală bisericească, în perioada lui Ștefan cel Mare și Sfânt, a beneficiat de înflorire și a coincis cu formarea statului Țara Moldovei în epoca de glorie a Domnitorului. 

Deci, pictura bisericească ne ajută la cultivarea valorilor tradiționale și la reconstituirea unor secvențe istorice, prin care au trecut oamenii locului", menționează reprezentanții bisericii.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook a bisericii se menționează că "pictura care va reprezenta chipul medicului îmbrăcat în haine de protecție va fi nu doar un act artistic, decorativ, ci și o mărturisire a celor întâmplate la începutul secolului 21 pe tot globul pământesc".

"Acestă pictură va fi o carte, care ne va arăta că viața nu este doar un element din statistici, că orice viață contează și orice viață salvată este o minune Dumnezeiască.

La fel, aceasta va fi o chemare a omului la dragostea față de aproapele, la pocăință și la iertare.

Chipul Medicului Îmbrăcat în Haine de Protecție anti-Covid nu va fi o imagine sacră( icoană), dar ea ne va da sentimentul real al prezenței lui Dumnezeu în efortul, dedicația, generozitatea și jertfa medicilor, farmaciștilor, asistenților medicali, infermierilor, felcerilor, moașelor, laboranților și tuturor lucrătorilor medicali din toată lumea.

Ne vom adresa cu un demers către Comisia Pentru Pictura Bisericească de pe lângă Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei, pentru că o astfel de pictura bisericească murală este fără de precedent și sperăm că vom fi susținuți întru aceasta de către Întâi- Stătătorii Bisericii .
Îndemnăm enoriașii parohiei, care de fiecare dată au dat dovadă de atitudine și verticalitate, să semneze acest demers, astfel încât mesajul nostru să fie auzit", susțin reprezentanții lăcașului sfânt.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării